Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 15:12 - ЕНЕРГИЯТА - ТЕМА НА РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" ПО РАДИО "ТАТКОВИНА" ДНЕС
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2018 15:18


 1 част

Здравейте скъпи приятели,

Аз съм Дими Йорданова от Рим.

Ето ,че отново e сряда и ние сме заедно в рубриката за мотивация и личностно развитие „Ако искаш, можеш”.

Открихте ли какво означава  вашата смелост? За това което искате да постигнете, да  промените и да повярвате, че имате сили?

Както обещах днес ще говорим за енергията , изворът на живота , от който черпим сила всеки ден.

Енергията  е източникът, който генерира живот… Енергията е невидимата връзка , която свързва всичко което съществува…Тя е  всепроникващата божествена вибрация в нас и около нас. …Тя е веществото, от която сме направени…

Но, за съжаление често губим своята енергия, разсейвайки я по хиляди начини, които не разпознаваме и се намираме ” необяснимо как” изтощени физически и психически.

Скъпи приятели, сега ви предлагам   заедно  да потърсим  източниците на нашата енергия …

В днешната ни среща ще ви разкажа какво е тя за мен. Ще ви дам повод за размисъл как да откриете вашата енергия като споделя с вас моя инструмент за работа. И накрая ще ви дам няколко идеи , как да увеличите вашата енергия   и да се забавлявате.

За мен енергията е звук  и светлина, които проникват във всичко, което ни заобикаля.

Тя може да идва отвън и да попива в нашите сетива, дълбоко и непрестанно. Тя е в песента на птиците, в гласа на планинския поток, в слънцето което изгрява всеки ден.

Енергията , която идва отвътре е вярата и любовта. Всеки ден ме съпровождат думите  на  учителят Петър Дънов : „ Не знаете ли , че сте храм Божий и Дух божий живее във вас?”. Мисля, че енергията която ни заобикаля е многоизмерна , а ние познаваме само  малка част от нея . Тя може да бъде слънчева, водна, въздушна, електрическа, атомна, квантова, магнитна , и още и още …

Скъпи приятели, знаете ли  какво чувство ме изпълва, когато се потопя в потока на   енергията? Едно дълбоко усещане , което е пропито  в моя живот, като аромата на  роза… Намерих го в древното  българско знание за законите , които са управлявали живота на нашите деди.  Законите на времето , които се повтаряли на равни интервали. И така, един ден, без да знам как , стигнах до  началото на древно- българския календар ,създаден през 5504 г. пр. Хр. Същият който бе признат от Юнеско за най-точният древен календар на света. Вниманието ми бе привлечено от връзката между 5-те природни стихии ( или първоелементи) – огън, земя, метал,вода и дърво. Открих че древните българи са познавали процесите на трансформация  между 5 –те стихии . Те я представяли в две посоки – подкрепа и контрол над жизнената енергия .

Разглеждали първичната енергия в две посоки + и – . Според тях  всяка енергия имала две страни – мъжка и женска.  Същият принцип, който  разпознаваме  в  древната астрология като енергията на двете големи светила -  слънцето и луната.

А векове по–късно психологът К.Г.Юнг ги определя като двата основни архетипа – анима и анимус , които се съдържат във всеки от нас.

Скъпи слушатели, а сега ще се върна години назад, когато бях дете. Още тогава разбрах, как мога да увелича моята енергия -  като правя повече от нещата, които харесвам. Обичах да прекарвам повече време на открито, в планината… И да пътувам  с лодка в езерото… Погледът ми потъваше в  прекрасната гледка, която се отразяваше във водата...  Изпълваше ме  невероятно блаженство, че съм част от това съвършенство , наречено живот.

В семейство ми , любовта означава енергия. Усещането да давам и получавам топлина, обич и подкрепа, ме изпълва със сила и сигурност.

А когато  работя   вниманието ми поглъща цялата енергия, така че да изгубя представа за времето. Древна източна мъдрост разказва, че колкото повече си отдаден на своята работа, толкова повече навлизаш в потока на жизнена енергия , която те отвежда към   твоята интуиция и  подсъзнание.

Скъпи слушатели, когато работим в екип  енергията преминава през ентусиазма да създадем нещо ново и после да  го споделим . Това наричам проява на емпатия… Когато приемам всички гледни точки за постигането на една цел.

Ако имах повече енергия в този момент от живота ми ,  всяка седмица щях да се качвам до един планински връх . Моите взаимоотношения щяха да са още по-разнообразни  и  забавни.

Заедно с моя съпруг  бих предприела изследване на потънал руски кораб. Така ще направим скок в миналото , от който може да се роди един роман…

 По думите на един японски лекар, който живял до 104г. - не храната удължава живота , а веселбата . Това е за мен  непресъхващия извор на енергия. Вижте само нашата актриса Стоянка Мутафова!

Скъпи приятели , знаете ли, че нашия глас е енергия, която предаваме  на себе си и другите, всеки път , когато говорим ? Обменяме емоции, които идват и отиват направо в нашето подсъзнание.

Открих също, че споделянето означава енергия.  Да вземем двама души, които се срещат  и всеки има по една идея .  А когато си разменят идеите, всеки от тях си тръгва с една идея в повече, обогатен и  зареден с ентусиазъм… Защото истинският талант, истинският потенциал могат  да се проявят само когато са   споделени  с другите.

Скъпи слушатели, и аз искам да споделя с вас нещо . Открих го в древната философия ТАО… Балансът на жизнената енергия в нас,  е свързан с нашата вътрешна усмивка. Това е една медитация , която преминава през  5-те жизнени органи – сърце, жлъчка, бели дробове, бъбреци и черен дроб, където е седалището  на 5 –те основни емоции – любов, вяра, кураж, спокойствие и доброта. От години изпълнявам тази медитацията , която ме зарежда с неизчерпаема сила. И сега вие можете да я намерите на фейсбук страницата на радио Татковина и да я изтеглите, напълно безплатно. Помнете - вашата вътрешна усмивка е вашият най-добър приятел…www.diyo-couch.com/materiali/

Всеки ден си задавам въпроса: „ Какво добро мога да направя за другите”, припомняйки си , че всички ние сме свързани в едно цяло . Може би само така , бих се превърнала някога, в символ на божествената енергия в действие…

А сега ви оставям за малко в компанията на хубавата българска музика , подбрана специално за вас.

И след това ще продължим нашият разговор за енергията -  изворът на живота , от който черпим сила всеки ден, в рубриката „ Ако искаш, можеш” по радио Татковина , с мен Дими Йорданова.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241625
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930