Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 14:14 - БРЮЖ - ПРИКАЗКА В ДЖОБЕН ФОРМАТ
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Слушайте рубриката "Земен рай" на www.tatkovina.com днес, 13 март от 14:00 ч. и на 14 март от 02:00 ч. българско време.
.........
(сценарий на предаването) 
Здравейте драги слушатели на радио "Татковина" започва рубриката "Земен рай", с мен Весела Павлу. Отново сме заедно и готови за пътеществия. Днес с вас ще посетим град Брюж в Белгия.

Брюж е град в Северозападна Белгия

Градът е създаден през IX век като крепост, която да защитава страната от набезите на викингите. През XIII век Брюге получава славата на международен център на търговията с платове. Търговците влагат парите си в разкошни къщи, църкви и обществени сгради, невиждани дотогава в цяла Европа. Една от къщите е била дом на английския крал в изгнание Чарлз II през XV век.

Брюж е приказка в джобен формат – укрепено средновековно селище, което на пръв поглед сякаш е замръзнало във времето. Каналите следват своя път през центъра, отразявайки островърхите фасади, кули и покриви на столетните сгради. В прегръдката на яйцевидния пръстен на старите градски стени е скътан добре подреден лабиринт от павирани улици, градинки, тихи площади, готически църкви и варосани в бяло странноприемници.

През годините средновековния град на канали – Брюж е придобил няколко прякора като Град на романтиката, Венеция на Севера, Културната столица на Европа. Въпреки това, никой от тези прякори не може да улови и опише град Брюж.

Градът е популярна туристическа дестинация. Центърът на града е затворен за автомобили, а удивителната му красота може да разгледате пеша, с лодка по каналите или с каляска, теглена от коне по калдъръмените улици на града. Въпреки, че Брюж е малък град, няма да можете да го разгледате за един ден всички архитектурни и артистични богатства, фолклора, магазините за шоколад, бутиците за дантела и ресторантите му. Разхождайки се по прекрасните малки улички и алеи, можеш да усетиш атмосфертата на средновековието. Множеството музеи са свидетелство за богатата история на града. Ако имате нужда да си почините в уютна обстановка, да опитате вкусна традиционна за този район храна и да се насладите на прекрасна природа - това е мястото. Интереси забележителности са катедралата „Св. Спасител”, площад „Бур” с Кметството – една от най-старите готически сгради в Нидерландия, площад „Маркт” с историческата камбанария, сградата на градския архив и базиликата „Сен Сан”, в която се съхранява известната реликва на светата кръв.

Можете да отседнете в романтичния хотел (и ресторант) „Свене“ („Лебед“) с изглед към един от каналите, поскитайте из опразнилия се от туристи нощен град, с впечатляващо осветените и добре съхранени множество негови забележителности и канали и си набележете първото нещо за посещение на идната сутрин да бъде музеят „Мемлинг“.

Вътре в огромната болница от ХІІ в. „Св. Ян“ има шест съвършени платна от фламандски майстор Ханс Мемлинг (ок. 1430–1494), докато други негови и на фламандските му колеги творби съставляват превъзходна колекция в другия важен градски музей – „Грьонинге“ (Groeninge).

На пазарния площад редовно има концерти на вековния карийон. Местната църква „Дева Мария Богородица“ (Onze-Lieve-Vrouwekerk) пък е приютила единствената статуя на Микеланджело извън Италия – „Мадоната с младенеца“.

Символ на Брюж е дворецът на губернатора с кулата Белфай, която е с височина 80 м. и се намира на площад „Гроте Маркт”. С течение на времето кулата се е наклонила с един метър наляво.На нея се намират 47 бр. камбани, които огласяват района три пъти седмично.

Не може да не ви направят впечатление и обраслите с мъх и растителност сгради и мостчета, непосредствено около каналите, изобилието от цветя по балконите и ароматът на липа, който се носи през лятото – неописуемо е. Казват, че Брюж е неотразим и през зимата, когато падне и малко снежец.

През 2000 г. е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава е една от най-добрите забележителности в Белгия. Градът е европейска столица на културата за 2002г.

Дано ви е харесала нашата разходка. Дойде време да се разделим, но ще бъдем с вас отново следващата седмица по същото време, за да попътуваме. Сега ви оставям в компанията на хубавата българска музика на радио" Татковина". Вие бяхте с рубриката "Земен рай", с мен Весела Павлу. На страницата на радио "Татковина" и във Фейсбук профила му, можете да разгледате снимки от Белгия и Брюж.

 

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240003
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031