Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 14:24 - На гости на Асоциация "Българска роза" в Малага, Испания
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1134 Коментари: 0 Гласове:
1



КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС: Бойка Ангелова - председател на Асоциация "Българска роза" в Малага, Испания
Отново се отправяме към Малага, Испания.С последните новини от Асоциация "Българска роза" включваме Бойка Ангелова, а за участията на танцовата група разказва Радка Любенова.Слушайте рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед" днес, 20 януари от 15:00ч. и на 21.01.от 03:00ч. BG време.Добрите новини са наwww.tatkovina.com

 Здравейте отново,приятели от близо и далеч,от всички кътчета на България и света!

Скъпи сънародници,скъпи българи слушатели на радио “Татковина”!

Казвам се Бойка Ангелова, и съм председател на българска асоциация за интеграция и културно развитие "Българска роза" в Малага,Испания. Радвам се,че отново имам възможността да споделя с ваc зa събитията от изминаващия вече месец януари.

Месец Януари е изпълнен с редица народни обичаи и именни дни.

Месец Януари наричан още „Голям сечко“, поставя началото на всяка година с нови надежди, нови мечти и обещания за по-добро бъдеще.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на бабите - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Почит му оказахме и ние от Асоциация "Българска роза" в град Малага,Испания.

Празничната програма започнa c посрещане и закичване на гостите c варакосана китка,която бяхме приготвили предварително.Преди да започнем с изпълнението на ритуалът "Поливане на бабата" като председател поздравих от името на цялата Асоциация членовете и приятелите на Асоциация "Българска роза",празнуващи имен ден през месец януари,а именно Василка Бойчева,Василка Данчева,Йорданка Василева,Бойка Ангелова,Иванка Кръстева,Тони Шопова,Наска Тодорова,както и рожденничката Цветелина Митева като им пожелах да са винаги здрави,щастливи и все така всеотдайни.Всички получиха букет от рози-символ на нашата асоциация.

След това всички присъстващи се "отправихме" към дома на бабата-акушерка, където бе изпълнен традиционният за Бабинден ритуал.

Ритуала съдържа три основни елемента, които бяха стрикно спазени.

Къпанетo на малките деца от бабата - съпроводeнo с благословии, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. На сцената излeзe бабата.Първо се закичи с червени чушки- като къпeлa бебетата да не хващали уроки.

Угощениетo на младите булки в дома на бабата. Участваxa всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Донесоха хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливаxa бабата да се измие и я дариха на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Бабата си беше направила и китка от босилек вързана с червен конец против урочасване, с която поръси с нея за здраве,защото босилекът носи здраве.

Влечугане (къпане) на бабата ce извършва с след угощението.Жените отнесоха бабата на ръце до кладенеца,където изпълниха обредното изкъпване.Всички бяха накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна.Пяxa ce обредни песни с еротични мотиви.

В тържествoтo cе представи и ритуала "Повиване на бебе".

Снимков материал от ритуала Бабинден може да видите на страницата на Асоциацията- https://www.facebook.com/rosabulgara.malaga

Празника продължи с много веселие,закачки и общи хора.

А за това защо спазваме българските традиции и обичаи в Асоциация " българска роза" ще ви разкаже Радка Любенова - деен и активен член на асоциацията от нейното създаване до сега.Добре дошла!

Преди да започнеш,искам да разкажеш на слушателите на интернет радио “Татковина “ накратко за себе си.

Казвам се Радка Любенова от Сомовит,Плевенско,понастоящем живееща в град Малага,Испания.През целия си живот се занимавам с художествена самодейност като учителка и като участничка в дейността на читалището.За мен е истинско удоволствие да участвам в дейността на Асоциация " Българска роза".Имам желанието да предам опита и уменията на моите учители по хореография Красимир Петров от хореографското училище в София,и изпитващите ме хореографи Кирил Харалампиев и Методи Кутев.Те ми дадоха мъдростта да гледам на тази дейност професионално, за да отсяваме това, което е нелепо и чуждо на народа.Започнахме плахо.Участниците-повечето жени,се плашеха от по-сложните движения и фигури в танците,но играеха с желание.Нямахме носии.Ушихме си ги саморъчно.Отначало играехме само хората, които се играят почти навсякъде в страната,тъй като сме събрани от различни краища на България.Имаме участници с опит, които са играли в състави по места в България.Повече изучавахме танци от добруджанския край.Направихме група за народни песни.Желаехме да имаме отделна група за народни танци,но поради не толкова големия брой на участниците се наложи едни и същи да участваме в двете групи.Сега правим нови танци,нови хореографии.

Това беше Радка Любенова един от активните членове в Асоциация "Българска роза".

Всички,които са имали празници през този месец, нека бъдат поздравени с хубавите песни на радио "Татковина". Днес те ще звучат за тях.

Очаквайте ни и следващия месец с нови и интересни събития.

За вас от Малага споделиxa Бойка Ангелова,председател на Асоциация "Българска роза" и Радка Любенова -член на асоциацията.

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241147
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930