Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2017 14:29 - Девет от тринадесет българи спечелеха награди в Меджународния конкурс за литература и изкуства "La Piazzetta" в Салерно, Италия
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.06.2017 14:36


НА www.tatkovina.com СЛУШАЙТЕ РЕПОРТАЖА НА ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, психолог; експерт стратегически комуникации; консултант на БНУ„ Асен и Илия Пейкови”, Рим, Италия:

Браво, българи! Горди сме! Девет от тринадесет българи, които се състезаваха в Международния конкурс за литература и изкуства „La Piazzetta“ в Салерно, Италия, взеха престижни награди и медали!
Кои са те? Научете в репортажа на Дими Йорданова от Рим днес, 28.06. от 15:00 ч. и на 29.06. от 03:00 ч. BG време, единствено наwww.tatkovina.com - в програмата на Радиото на българите по света!
---------

Текста на материала четете тук:


Здравейте , слушатели на Интернет радио „Татковина”. Аз съм Дими Йорданова и се включвам от Рим, но заедно с вас ще се пренесем в Салерно, южна Италия, с последните новини за събитие на българите в Италия .

Коя е страната, която най-често свързваме с неповторимо културно наследство , оригинален дизайн и бързи коли? Да, това е Италия.

Любовта към изкуството и тази година отведе българските творци на сцената на международния конкурс за литература и изкуства „ La Piazzetta” в Салерно, южна Италия на 23 юни 2017г. (в края на месец юни т.г.). Той се организира от Центърът на Артистите в Салерно, още през 1998 год. Вече 19 години тук си дават среща творци от различни страни, в търсенето на своя мироглед и израз на неповторима идентичност.

Конкурсът се проведе под патронажа на Сената на Република Италия, Регион Кампания, Провинция Салерно, Община Салерно, Туристически съюз - Салерно и община Пазарджик, България .

Целта на организаторите е да представят културата в различните и форми, през погледа и словото на автори от цял свят.

От самото основаване на конкурса са представени категориите : разказ,поезия, подбор на 15 поезии ( предпечат на стихосбирка), артистични форми – картина, склуптура и керамика, а също така и фотографи. Като последната не присъства всяка година.

В комисията на конкурса участваха известни дейци на живописта и фотографията от региона. В категорията поезия и разказ, журито бе представено от изтъкнати професори по литература от Университета в Неапол „Федерико Втори „. Председател на комисията беше известната художничка от Салерно - Елена Острика , която е и основател на конкурса.

В тазгодишното издание на конкурса „ La Piazzetta” се представиха участници от Италия, Испания, Франция , България, Русия и Украйна.

Церемонията по връчването на наградите се състоя в Яхтклуб – Салерно. Преживяхме много вълнуващи мигове . Когато членовете от журито четяха части от нашите творби , усещахме ускорения пулс на българското сърце.

https://www.facebook.com/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%A2%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-196078476821/
Вижте снимки на наградените българи – когато всеки излиза да си получи наградата, под всяка снимка е изписано името му и категорията, в която печели награда  тук

Димитринка Йорданова- 2 място – сребърен медал – разказ

Виолета Дулчева – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – поезия

Петя Лалева- 3 място – купа- стихосбирка

Георги Връбчев – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – раказ

Калина Белчева – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – категория фото

Асоциация „ Емпирей“- Калин Михайлов, Васил Лазаров, Румен Стоянов и Маргарит Жеков – сребърна плочка за културен принос и пергамент

Българо Италиански Културен Център -Калина Белчева –купа за творчески и културен принос между България и Италия и пергамент

  Ето какво сподели с нас Калина Белчева – президент на Българо-Италианския Културен Център в Салерно ,след провеждането на конкурса .:

  •  

    Тази година изданието на конкурса покри ли вашите очаквания?

Най- напред „ Добър ден “на всички слушатели на радио „ Татковина „ и едно сърдечно „ Здравей , България! „ Искам да изкажа моята радост от факта , че и тази година българското знаме беше достойно издигнато на церемонията по награждаването на международния конкурс за литература и изкуства „ La piazzetta “. Дали конкурса е покрил моите очаквания това не е толкова важно, важното е че българите които участваха са горди от своите резултати.

Благодарение на Българо Италианския Културен Център, които играе ролята на „културен мост“ меджу България и Италия участваха 13 българи от които 9 взеха престижни награди и медали. Не искам да бъда максималист , но мисля че очакванията и реалноста се препокриха.“ Браво!“ на всички българи участвали в конкурса.

Сега бих искала да Ви разкажа как започна всичко. Всичко започна с Виолета Дулчева , която днес в вицепрезидент на Българо Италианския Културен Център , човекът положил първият камък от моста между двете култури в Салерно. През 2008 год. тя за първи път участва и е първата българка която печели награда Орден на Сената като награда в конкурса. Когато я попитах как започна всичко тя сподели: „ От години живея тук в Салерно , но семейството ми остана в България. Много неща ми липсваха от България и усетих нуждата да създам своя среда, която да обедини двете култури.“

  •  

    С какво наградените творби на българите изпревариха останалите участници?

Според мен българското участие винаги е било много достойно в рамките на конкурса „ La piazzetta “. Творбите на българските участници изпреварват останалите защото са много категорични, решителни и малко мистични. Усеща се онази атмосфера на бойният дух, който ако не победи …“ не заспива“. И ето и тази година България е на второ място по броя на взетите награди …след домакините Италия, но имайки предвид че ако от България участваха 13 човека и взеха 9 награди , а от Италия участваха близо 150 човека и взеха 22 награди…мисля че сме на първо място , нали така? Цифрите говорят вместо нас. Тогава бих могла да кажа с право и гордост : „Честита победа на всички българи!”

Искам да споделя с Вас , че Българо Италианския Културен Център спечи сребърна купа за културен принос в отношението между България и Италия за последната година на творческа работа- кято се изразява в артистични изложби, представяне на издадени книги от българи в Италия и много други съвместни проекти и инициативи.

Тази награда е за всички вас!

  •  

    Има ли визия за нещо ново, което искат да внесат организаторите на конкурса за следващата година ?

Според мен е рано да се мисли за визията на конкурса за следващата година , когато преди часове закрихме 19-то издание. Но дори и да знам нещичко едва ли ще го издам, преди организаторите да обяват официално своите намерения . Едно е сигурно обаче…България ще беде там и ако те ще празнуват 20 та си годишнина от конкурса , ние ще празнуваме поредната си победа!

  •  

    Какво ще пожелаеш на нашите слушатели?

Незабравяйте че , конкурса е „ отворена врата“ за всички българи по света! Очакваме Ви!

Благодаря ти, Калина! До нови срещи.

И накрая бих искала да споделя с вас моето голямо вълнение, като българка,която участва в конкурса „La Piazzetta” и спечели второ място в категорията разказ . Признание, което осъществи една моя детска мечта – да разкажа своя приказка на повече хора…Във всеки един от нас се крие талант…Повярвайте в него и що го видите!

Запазвайки вдъхновението от победата на българските творци в Италия, аз , Дими Йорданова, ви казвам дочуване и до скоро с още добри новини от българите в Италия.











 


 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240959
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930