Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2015 15:41 - За българите в Латинска Америка
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1828 Коментари: 0 Гласове:
0



11.06.2015 г.- репортаж за Радио “Татковина” излъчен на www.tatkovina.com-аудио файлът свалете от Архив-Кореспонденти

За Вас информация от Латинска Америка предава Иван Цанков, секретар на Гражданска асоциация “
Българите в Аржентина” от Буенос Айрес.

Нашата организация е създадена с цел да работи за популяризирането на българската култура и духовност. За съжаление България тук е твърде малко позната. С цел да запълним тази празнота създаваме мултимедийни продукти на испански език – документални филми, изложби, видеопрезентации, книги и рекламни брошури, провеждайки една последователна стратегия за представяне на България – нейната природа, история, култура, начин на живот, обичаи, фолклорно наследство и т.н. – всичко това с идеята да направим нашата Родина по-популярна в тази част на света.

С тази цел в края на миналата година в Аржентина по наша идея стартира широкомащабна кампания под надслов “Открий България!”. На среща в българското посолство в Буенос Айрес представители на всички български дружества в Аржентина имаха възможност да изложат своите проекти, които биха могли да допринесат за осъществяването на тази идея.

В рамките на срещата Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” представи два свои проекта. Първият е за електронно преброяване на българите и техните потомци в Аржентина, с цел създаването на регистър на общността. Вторият включва направата на документален филм, посветен на живота на именити българи в Латинска Америка.

Освен това изготвихме изложба, носеща името на кампанията “Открий България!”, състояща се от 12 тематични платна, даващи сбита информация за всички по-важни аспекти на България – природни красоти, исторически забележителности, празници и традиции, фолклор, известни личности, спорт, национална кухня и др. Официално изложбата беше представена на Националния ни празник – 3-ти март на коктейл, организиран от посолството. Празненството се състоя в помпозна сграда в неокласически стил, собственост на фондация „Ромуло Раджио“, която от 80-те години на миналия век се е утвърдила като културен център и музей.

На коктейла присъстваха над 200 гости – представители на аржентинското външно министерство и на различни държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Буенос Айрес, както и представители на българските общности в Аржентина. Разположена в централния овален салон на двореца, изложбата предизвика голям интерес сред присъстващите, представи достойно страната ни и предизвика заслужена гордост сред българската диаспора в Аржентина.

Няколко дни по-късно в Богота, Колумбия се състоя вълнуваща среща на сънародници. На тържество, организирано от Колумбийско-българската фондация “Алианза” с председател г-жа Дорис Дукова по повод Националния ни празник, специални гости за случая бяха проф. д.т.н. инж. Георги Михов – ректор на Техническия университет в София, г-жа Ася Иванова – председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”, както и аз, като секретар на същата организация. Присъстваха българи постоянно живеещи в Колумбия, както и колумбийци, някои от които получили образованието си в различни български университети. Г-жа Дукова откри срещата с кратко встъпление за значението, което има датата 3-ти март 1878 год. за българския народ. В края на словото си тя обясни символизма на стародавния български обичай – закичването с мартеници.

След нея проф. Михов поздрави присъстващите, говори за плодотворните контакти на Техническия университет от София с висши учебни заведения в Колумбия и изрази надеждата си за задълбочаване на тези връзки.

Г-жа Иванова връчи специална грамота от името на Асоциация “Българите в Аржентина” за приноса на Колумбийско-българската фондация “Алианза” и лично на г-жа Дукова за съхраняването на българските традиции и култура.

На гостите беше показан документалния филм “Пътят към свободата”, продукция на нашата организация. Филмът разказва за непрестанната борба на нашия народ за освобождение и проследява трудния и изстрадан път, довел в крайна сметка до този светъл ден – 3-ти март, след който България става свободна.

Прожекцията предизвика голям интерес сред присъстващите – от една страна, разбираемо вълнение сред българите поради темата, а от друга – сред колумбийците – заради възможността да се запознаят с този героичен епизод от хилядолетната величава история на България.

Тази среща освен, че заздрави връзките между нашите организации, роди първото по рода си споразумение между две български дружества в Латинска Америка. Още по време на празненството бяха проведени необходимите разговори и беше оформено решението да се направят съответните стъпки за коопериране на двете дружества. Така в началото на м. май беше подписан договор за сътрудничество между Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ от Буенос Айрес и Колумбийско-българската фондация „Алианза” от Богота.

Основната цел на подписаното споразумение е да насърчи сътрудничеството и развитието на културните и образователни връзки между организациите. Съвместната работа, според договора, включва:

- разпространението на българската култура и изкуство във всичките им проявления, във възможно най-широк мащаб;

- популяризиране на историята, богатите традиции и фолклор на българската нация;

- работа за укрепването на емоционалните връзки между съответните български общности в Аржентина и в Колумбия;

- организация на съвместни културни събития;

- иницииране, участие и провеждане на съвместни изследвания, семинари, курсове, конференции, работни групи и други научни или културни дейности, отнасящи се до целите на подписаното споразумение;

- създаване на аудио-визуални материали върху подходящ носител, гарантиращи широкото разпространение на всички форми на съвместна дейност на двете дружества.

Този договор е първа стъпка в общата работа на нашите две организации в насока да направим България по-популярна, по-позната и по-привлекателна на тази необятна територия – Латинска Америка.

Следващото значително събитие беше по повод празниците на българската култура в дните около 24-ти май. Представители на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ осъществиха за първи път от много години насам посещение на българска организация в Монтевидео и се срещнаха и разговаряха със сънародници, живеещи в Уругвай. Общността там не е голяма, но затова пък интереса към Родината е значителен. Преди известно време беше иницииран курс по български език, с преподавател г-жа Людмила Иванова – една българка, дошла в страната преди три месеца. Въпреки своите ангажименти, тя любезно се е съгласила да отдели от своето време и да предаде на учениците познанията си по езика. За нуждите на курса, Асоциация „Българите в Аржентина“ дари дискове с интерактивни уроци „Самоучител по български език“, предоставени от Държавната агенция за българите в чужбина за подобни цели. В рамките на посещението в Монтевидео беше показан документалният филм „Солунските чудотворци“, за живота и мисията на Светите братя Кирил и Методий, продуциран и реализиран от Асоциация “Българите в Аржентина”.

Една от мечтите на българите в Уругвай е да създадат своя организация. Това сподели с нас г-н Борислав Иванов – млад програмист, дошъл сравнително наскоро в Монтевидео от Германия, където е завършил образованието си. Като студент е участвал в създаването на организация на българите и затова желае да приложи опита си в подобно начинание на уругвайска земя. Запозна ни с двама бъдещи ученика за курса по български – това са синовете му. Те са още деца, но желанието и на двамата родители е да ги научат още от малки на езикa ни. От своя страна нашата Асоциация се ангажира да оказва съдействие и всячески да помага за сдружаването на българите в Уругвай.

Друга интересна среща беше с г-н Алфонс Емануилоф – Макс, доктор по философия и политически науки, писател и журналист. Роден е в България, но на 19 год. обстоятелствата го принуждават да напусне Родината. От дълги години живее в Уругвай. Написал е много книги, някои от които са класически в областта на международната политика.

Д-р Макс беше така любезен да ни покани на среща-обяд в един от най-престижните клубове в Монтевидео – клуб „Уругвай“, в чийто управителен съвет участва. Клубът се помещава в изключително красива и внушителна сграда, построена през 1888 год. в центъра на града. Разговорът продължи няколко часа и въпреки многообразието на темите, неизменно се намираше връзката, общото с България, за която, макар да не е пребивавал там от много време, домакинът ни беше отлично осведомен. На раздяла д-р Макс дари организацията ни с две свои книги, с авторско посвещение.

Посещението в Монтевидео, освен разпространението на българската култура в региона, изгради своеобразен мост на контактите между двете съседни страни. С това продължаваме  една от основните линии, възприети от Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”, а именно – да работим за сближаването и интеграцията на българите в Латинска Америка.

С Вас беше Иван Цанков от Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес. До нови срещи! Останете с програмата на Радио Татковина - радиото на българите по света. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240854
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930