Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 17:54 - Българско училище "Дунав" - Линц отбелязва 24 май
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 2206 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.05.2013 18:24


 20.05.2013г. - Българско училище „Дунав“- Линц отбелязва 24 май

Линц, 2013

Здравейте слушатели на радио Татковина.На www.tatkovina.com, в рубриката "Светоглед"  днес  е Дарина Тонкова, кореспондент в Линц, Австрия.

 

По своеобразен начин ще отблежат българските деца в Линц Деня на българската култура и просвета и славянската писменост. За разлика от миналата учебна година, когато родители и учители се обединиха около идеята българчетата в Линц на този ден да получат просто урок по родолюбие, скромно, в класната стая, тази година се очаква пищно тържество, с което ще бъдат почетени двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

Тържеството ще се състои на връх 24 май в голямата зала на църковния храм „Св. Францискус“. Учителският екип и родители отдавна вече са запретнали ръкави в стремежа си да покажат пред българската общност в Горна Австрия, че не сме забравили традициите си и че почитаме българските празници. А какъв по-свят празник за едно българско училище, пък дори и зад граница, от Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

В програмата ще включат всички деца от училището. Всяко едно от тях гори от нетърпение да покаже пред своите родители колко неуморно се е трудило през годината и колко много е научило в българското си училище. Особено развълнувани са първокласниците, които за малкото седмични часове по български език вече сричат първите си книжки.

Специален гост в програмата ще бъде известната детска писателка Стефания Цанкова, която ще представи  най- новата си детска книга със съдържание, свързано с опазването чистотата на река Дунав. Аз лично виждам много символика в това нова книга за река Дунав да бъде представена за първи път в българското училище „Дунав“ в Линц.
На литературното четене ще присъстват и тримата малки герои на приказните истории: Лили, Алесандра и Себастиан.

Гостуването на писателката е по инициатива на вестник "Виена днес- Wien heute" и на неговия издател и главен редактор Сашка Журков, която също ще уважи празника.

 

Освен с литратурно четене, програмата ще бъде обогатена и от талантливи български музиканти и композитори, живеещи в Линц.

И все пак, може би кулминация на програмата ще бъде изпълнението на танцовият състав към училището, който под ръководството на хореографката си Елеонора Тодорова е готов да изненада публиката в Линц с нов танц.

С много задачи, игри, песни и изненади се очаква да премине Празникът на буквите в Линц. И това не е всичко. Десетина дни след концерта, на 6.07 в Линц ще се проведе голям празник на културите, където нашите малки танцьори отново ще имат възможност да представят България по достоен начин.

Учителският екип и родителите вече кроят планове за догодина. Училище „Дунав“ е сред всички други сериозни български училища зад граница в списъка на българските училища в чужбина на Министерство на образованието. Предстои много усилена работа.

А до тогава желая на всички българчета по света успешно завършване на учебна година.

За радио Татковина от Линц, Дарина Тонкова

 

 




Гласувай:
2



1. dolsineq - Много те моля, би ли уточнила в колко ...
20.05.2013 19:29
Много те моля, би ли уточнил в колко часът ще е празникът?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240904
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930