Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 14:54 - Въпреки зимата тръгваме към Берген с Весела Павлу от Никозия
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1608 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.02.2018 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Здравейте драги слушатели на радио "Татковина", на www.tatkovina.com започва рубриката "Земен рай", с мен Весела Павлу. Ето, че отново сме заедно и нашите пътешествия продължават. Ако искате да видите фиорди, неземни пейзажи и планини то тогава елате с мен. Днес ще ви заведа в Норвегия, в едно от най-хубавите места на страната, градът Берген.

Като се започне от величествените планини и знаменити фиорди и се стигне до модерните, но живописни градове на Норвегия, спокойно може да се каже, че това е една от най-красивите държави в света. Неземните пейзажи само чакат да се докоснете до тях, а за да го направите, можете да вървите пеша или да се придвижвате с кола, колело или лодка. Независимо дали ще видите спиращото дъха северно сияние или отблясъците на летните слънчеви лъчи по повърхността на някой огромен глетчер, Норвегия е страхотна дестинация за авантюристи през цялата година. Страната има богата история и това е предпоставка за експедиции с цел опознаване на норвежката култура. Най-добрите места в страната предлагат разнообразни забележителности – от архитектурни шедьоври в малки селца до исторически артифакти в музеите на метрополитните градове.

Берген е един от основните градове в Норвегия и пристанище в Северно море. Той по право се смята за най-популярния туристически обект в тази северна страна. Разходката по крайбрежната улица, посещението на катедралите и старинните музеи, изкачването на кулата, от която човек може да се полюбува на многообразието на норвежките фиорди, и доброто похапване в някое от запазените стари немски ресторантчета, могат да оставят много ярки впечатления у всеки турист.

Бѐрген е град в Югозападна Норвегия, разположен на брега на Норвежко море, с население от около 223 600 души. Той е вторият по големина град в страната.

Градът е разположен на югозападното крайбрежие на Норвегия, в Хордалан. Берген е заобиколен от група планини известна с името "седемте планини" . Градът е признат за неофициална столица на областта известна като Западна Норвегия, както и за официален път към норвежките фиорди. Берген има вътрешно пристанище, което е не само най-голямото в страната, но и едно от най-големите в Европа обработващо над 50% от товарите в Норвегия според пристанищната компания.

Той е най-старият норвежки град - основан е през 1070 г. от крал Олав Тихи. През своята вековна история градът е бил и столица (през 13 век), и център на бойните действия (през 16 век по време на войната с Швеция, както и през Втората световна война). Може би най-важното събитие в историята на града обаче, предопределящо по-нататъшния ход на неговото развитие, е влизането на Берген в търговски съюз с градовете в Прибалтика и Северна Европа, наречен „Ханза“, през ХІІІ в. Оттогава в града се установяват голяма група германски търговци и Берген се превръща в един от най-големите търговски центрове в Европа, сред които са още Лондон, Брюж и Новгород. Историческите факти сочат, че местното население не е подкрепяло напълно тези промени в обществения живот на града и немците са били принудени да се отделят и да построят своя част на града, изграждайки собствени църкви, училища, болници и други. Именно в този район сега са основните забележителности на Берген. Крайбрежната улица в града е включена в списъка с обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, за което свидетелстват множеството туристи, любуващи се на уникалните старинни къщички, подредени плътно една до друга.

Берген е известен с обилните си валежи, откъдето идват и прякорите на града - Градът на дъжда и Сиатъл на Европа. Той е един от най-топлите градове на Норвегия, благодарение на течението Гълфстрийм. Температури от 10°C, съчетани с дъжд могат да се наблюдават както през януари, така и през юли. Най-високата температура, записана някога в града е 31,8°C през 1947 г., докато най-ниската е -16,3°C през 1987.

Сред най-интересните туристически обекти в града са Музеят за приложни изкуства, централната катедрала, както и църквата Дева Мария, която е най-старата в града – построена е през 1130 г. Задължителен пункт от разходката из Берген е посещението на кулата за наблюдение, откъдето се открива прекрасна гледка към града, заобиколен от живописни фиорди. Сред нещата, които трябва да се видят, е и музеят, наречен Дом на Троловете. Всъщност норвежците имат особено отношение към троловете: те едновременно ги обичат, страхуват се от тях, уважават ги и считат за свой дълг да ги омилостивяват. Разхождайки се по улиците и парковете в Берген, по никакъв начин не можете да избегнете статуетките на тези митични старинни създания. Според местните предания, статуетките на троловете носят щастие и просперитет на дома.

 

 

Дано ви е харесала нашата разходка. Дойде време да се разделим, но ще бъдем с вас отново следващата седмица по същото време, за да попътуваме. Сега ви оставям в компанията на хубавата българска музика на радио" Татковина". Вие бяхте с рубриката "Земен рай", с мен Весела Павлу. На страницата на радио "Татковина" и във Фейсбук профила му, можете да разгледате снимки от Норвегия и Берген.

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 239993
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031