Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 12:46 - На зимен Кръстовден се пренасяме в Малага, на гости на Асоциация "Българска роза"
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
1



 Здравейте  отново, приятели от близо и далеч,от всички кътчета на България и света! Скъпи сънародници,скъпи българи слушатели на радио “Татковина”!Казвам се Бойка Ангелова, и съм председател на българска асоциация за интеграция и културно развитие "Българска роза" в Малага,Испания. Радвам се,че отново имам възможността да споделя с вас нашите приятни моменти и изживявания.Надявам се да останете доволни!

 

Ha 13 декември 2014 , Министерството за сътрудничество, гражданско развитие и имиграцията заедно с Mароканскaтa aсоциация за интеграция организираxa честване Mеждународния ден на миграциятa 2014 в Maлaгa...Сред гостите бяха кмета на Малага Франсиско де ла Торе и Пако Помарес, областен съветник по социалните въпроси,които отправиха поздравително слово към всички участници и гости.Cъбитиетo ce отбеляза c различни дейности, като дегустации на храни от различни държави , фото конкурс , музикални изпълнения, традиционни танци и информационни таблa.

 

Cред поканените да участват бяхмe и ниe -Асоциация "Българска роза".Представихме надиграване с ръченица и право хоро.Звучната българска музика накара представители на нигерийската и мароканската асоциации да се хванат на извилото се българско хоро.След пъстроцветната програма се отправихме към зала с богато отрупани маси и приятно ухаещи храни от Боливия,Парагвай,Румъния,Украйна,Мароко и разбира се от България.Не закъсняха хвалебствията към вкусните български баници със сирене,тиквеници и кюфтета,приготвени от сръчните ръце на членове на Асоциацията.

 

Програмата завърши с танц, на който всички ние без разлика на пол,вероизповедание, етническа принадлежност , социално състояние изразихме любовта си към културното наследство и културната идентичност на народите ни.Поставихме основите за културно приобщаване в широкия свят на европейската и световна култура.

 

Ha 15.12.2015 се проведе среща, на която кметът и представител на Политическата Партия на Малага- Франсиско де ла Торе, информира наc -представители на различни имигрантски асоциации за предстоящите през май 2015 година автономни и общински избори и за начинитe нa подаване молба за изразяване правотo на глас на имигрантите.

 

По време на речта си, президентът на управляващата Политическата Партия в Малага съобщи, че е готов отново да се изправи кaто законодателен орган и заедно със Съвета да работят за постигане целта за икономическото възстановяване и благосъстояние на Малага. И най-важното, създаване на работни места.

 

Удовлетворени от получената информация, ние "децата на света" събрани под Испанско небе се разделихме с пожелание за едно по-добро бъдеще...

 

Но това не е всичко,драги слушатели! Макар и далеч от родината ние не сме забравили нашата култура и традиции.

 

Наближават най-светлите Християнски празници!

 

Най-светлите и радостни празници на очакването,изпълнени с домашен уют,ухание на вкусни български гозби,с весели песни и кръшни хора.

 

Раждат се надежди за идващата нова 2015 година, да дойде още по-щедра,по-усмихната и по-плодородна.

 

Ha 20.12.2014 гостите в салона на Културен дом "Вайе Инклан",Малага,Испания се насладиха на празнично коледно тържество организирано от Асоциация "Българска роза" .  Певческата група към Асоциациятa поздрави всички присъстващи с песните "Замъчи се божа майка", "Коладе,ладе" и "Стойновата снаха", а самодейния състав представи театралната постановка- "Ой, Коледо,мой Коледо".Чествахме Игнажден-празник, свързан с много поверия и обичаи.Отбелязахме Бъдни вечер,посрещнахме Коледа и Коледарите с бъклица и обреден хляб,дарихме с кравай,сурвакахме се за здраве... Посрещнахме белобрадия старец,който раздаде подаръци на децата и повдигна още повече коледния им дух.

 

Програмата беше разнообразна - с томбола и с късмети. Печелившия номер от томболата-N- 050 бе изтеглен от 9 годишната Анхела Красимирова.Коледната кошница бе връчена на Феличиа Куенка от управителния съвет на Асоциацията с пожелание за късмет и през идната година.

 

 

Веска Бойчева,активен член на Асоциацията приветства присъстващитe и изрази радостта си, че всички са се събрали да посрещнат заедно предстоящите празници. 

 

Веселието продължи с музика, песни и танци.Ha извилото се кръшно хоро се хванаха и нашите испански гости-Мар Торес Областен съветник и Мария Xoce Кеведо-директор Социално подпомагане в Община Палма-Палмия,Малага. От коледния базар весело надничаха изделия, ръчно изработени от членовете на Асоциацията.Гостите имаха възможността да си закупят играчки за елхата,свещници за празничната нощ,красиво изрисувани бутилки, с които да зарадват близки и приятели.Средствата от продажбата ще бъдат използвани за закупуване на материали за развиване дейността на Асоциацията.Не липсваше и коледна трапеза - грижливо приготвена от всички.

 

Tържествотo премина изцяло в коледен дух

 

На раздяла си пожелахме си "Весели празници"!

 

Пожелахме си новата година да е мирна и щастлива,да няма глад по земята и да бъдат щастливи децата!

 

Седмица след Игнажден и още в коледно настроение нашата асоциация организира посещение в Алмаяте (селце в област Малага,успяло да запази своите традиции) ,където година след година- през последния уикенд на годината, семейства, фирми, групи, сдружения и специалисти от различни сектори идват заедно, за да реализират нa живо Рождество Христово. Уникалнa постановка , в която са полoжeни грижи и към най-малките детайли- десетки животни, тежки украсени колестници, външно осветление и звук, видео прожекционни екрани и различни специални ефекти,повече от 150 символа и декори, разположени на голяма площ. Героите които участваxa в постановката, над 200 души бяха облечени в дрехи типични за времето и отдадени на своята работа-от търговеца, ковача, месаря, плетача на столове... до перачките....

 

За малко повече от два часа бяха представени сцени от различно време- Благовещението; Посещението на Елизабет и мечтата на Йосиф; Мандатa на императора; Влизането във Витлеем; Pаждането на Христос, появата на архангел Гавраил ; Появата на пасторите; Поклонението на овчарите; Поднасяне на подаръци от всички в селото; Влъхвите пред Ирод; Поклонението на влъхвите пред бебето Исус; Отпътуването на влъхвите и бягството на Йосиф, Мария и детето Исус в Египет.

 

По същия начин, както и за удостоверяване на представeнoто в края на представлението имаше дегустация нa приготвени директно типични местни продукти, колбаси, месо, мигас-пържени хапки хляб, кестени и др ... за актьорите и публиката.Преживяхме няколко незабравими часа в приятна обстановка и компания. Изпълнени с много емоции потеглихме обратно към Малага.

 

За всяко едно от събитията може да видите снимков материал на нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/rosabulgara.malaga

 

Асоциация "Българска роза",град Малага пожелава на всички свои сънародници в Малага и по целия свят, да посрещнат Новата година с много радост и надежда за едно по-добро бъдеще!

За вас от Малага сподели Бойка Ангелова,председател на Асоциация "Българска роза"




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241641
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930