Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 13:46 - Българите от Асоциация "Хан Аспарух" в Кастельон участваха в празника на пролетта
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1425 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.04.2014 13:47


 16.04.2014 г.- от Кастельон, Испания предава Йорданка Данова

Здравейте,слушатели на радио „Татковина”.За Вас, с последните новини от Кастельон, Испания предава Йорданка Данова, председател на асоциацията на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух”.

На 12 април асоциацията на българите за интеграция и развитие”Хан Аспарух” от Кастельон участва в станалият вече традиция празник на пролетта, организиран от Кметство Кастельон, Асоциация на съседите „Рибал”- квартал, който се намира в близост до университет Хайме Първи в Кастельон.

Празникът се проведе за пръв път през миналата година и вече е част от традицията и културната програма на града. Същият се радва на много популярност и посетители.

Времето беше чудесно и прекрасното пространство на парк „Рибал”, множеството от хора допринесоха за едно прекрасно изживяване за малки и големи.

Сред участниците бяха:Кметство Кастельон,Агенция АМИКС към същото,Асоциация за макети,Картинг Ноор Кастельон ,Университет Хайме Първи от Кастельон,Асоциация на съседите от квартал Рибал и мн.др.

За децата и всички присъстващи имаше много игри и забавни мероприятия.

В изкуственото езерце на площада плуваха лодки,някои от тях доста бързи,изработени от асоциацията за макети. Малки и големи им се наслаждаваха.

Имаше различни забавни занимания за малчуганите и техните родители-игри,работилница за гривни от материал за рециклиране и украшения и накити от макарони,детски грим,който преобразяваше личицата в чудновати приказни герои,дегустация на вкуснотии и мн. други.

През цялото време на сцената можеше да се видят и чуят песни,танци и представления, подготвени от участниците.

Запленяващи за всички бяха и демонстрациите на глобофлексия, фокуси, възпитателни и забавни игри за семейството, демонстрация на спортове като рапира и сабя.

Официални гости на тържеството бяха представители на кметство Кастельон и Госпожа Кармен Керол - съветник по социална политика към същото.

Асоциацията ни и ПБНУ” Васил Априлов” организираха представяне на българският език.

Подготвихме книги, информация и материали свързани с България, азбуката, Кирил и Методий.

На специално подготвени рамки изписвахме имената на деца и възрастни на български език и обменяхме информация за културата, традицията и писменоста ни.

Много от посетителите споделиха, че ще поставят в рамка изписаните имена на децата си или на цялото семейство и те ще стоят на видно място в домовете им.

На децата им беше интересно да напишет с български буквени символи имената си и да ги оцветят.За целта използувахме шаблоните на азбуката с които работят първокласниците в училището ни.

Децата от ПБНУ”Васил Априлов” с гордост показваха ,информираха и помагаха на връстниците си испанчета и от други националности посетили празника да подредят,копират и оцветят имената си.

Разказваха им за българското училище и определено демонстрираха гордост и ентусиазъм от участието си и от българският си произход.

Гери-Гергана Петкова беше обречена в автентична народна носия и много от присъстващите изявиха желание да се снимат с нея.

Благодарим на членове на асоциацията ни ,които бяха с нас - Мариела Владова, Валентин Владов, Наталия Петкова, Евелин Митев, Стефан Иванов, Антоанета и Стела Върбанови, Бисерса Чатаббашева, Светла Костова и др.

И занапред смятаме да участваме в този прекрасен пролетен празник за да популяризираме българщината и да показваме традициите и културата ни на жителите на Кастельон.

Сред мероприятията които организираме в близкото бъдеще са:

  • Работилница за боядисване на Великденски яйца с игри и изненади за деца от ПБНУ ” Васил Априлов”, родители и членове на асоциацията за което благодарим и на родит. комитет на училището ни и на екипа на същото

 

  • Посещение на откриването на изложбата на Стефано Попович български художник живеещ в град Кастельон на 6 май във Вал де Уксо

 

  • Участие в традиционалната хорнада в официалното училище по езиците в Кастельон за което се подготвяме

 

  • Участие и посещение на Петият събор на българите в Област Валенсия организиран от Асоциация ” Бялата лястовица ” от Валенсия за което ги поздравяваме.

 

Ще споделим с вас участията и изживяванията на българите от асоциацията на българите за интеграция и развитие”Хан Аспарух” и на децата и родителите от ПБНУ ” Васил Априлов ” които подготвяме.

За Вас последните новини от Кастельон Испания предаде Йорданка Данова.

Благодарим Ви!

 

 


 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240897
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930