Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 22:59 - "Берлинале" ! Светът на киното гледа към Берлин!
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2014 23:00


7 февруари 2014, репортаж на Ваня Велкова, кореспондент на радио Татковина  в Берлин

Здравейте, скъпи слушатели и приятели на Радио „Татковина”,

През тези дни светът на киното гледа към Берлин!

На 6 февруари 2014 г. се открива 64-ят Берлински международен кинофестивал - „Берлинале” (нем. Internationale Filmfestspiele Berlin, Berlinale).  Фестивалът е едно от най-значимите културни събития в света на киното. „Берлинале” е истински празник на културата в Берлин и Германия.

И тази година за кинофестивала тук пристигат едни от най-известните режисьори, сценаристи, творци на кино, известни имена в киноиндустрията… На червения килим ще стъпят звезди като Джордж Клуни, Ралф Файнс, Катрин Деньов, Бил Мъри, Мат Деймън… Феновете са нетърпеливи да приветстват също така Диане Крюгер, Бредли Куупър, Бруно Ганц, Ник Кейф и много други.

За кинофестивала в Берлин, който ще се проведе от 6-ти до 16-ти февруари, пристигат над 20 000 киноспециалисти от над 120 страни. Журналистите, отразяващи събитието, са над 3 700. Продаваните билети надхвърлят 300 000. Цената на билета за кинопрожекция варира от 9 до 13 евро. Към тази сума, при предварителната продажба на билети се добавят 2 евро. И тази година цената на билета е в зависимост от съответната филмова секция.

През 2014 г. на „Берлинале” ще бъдат представени 400 филмови произведения от цял свят. Наред с участията от Германия, Щатите, Франция, Великобритания, Русия, Канада, Швеция, Индия ще бъдат представени Бразилия, Турция, Бурма, Азърбайджан, Индонезия.

С филми се представят също Перу, Иран, Казахстан, Куба, Китай, Виетнам, Узбекистан, Таджикистан. Очаквани с голям интерес са филмите от Малайзия, Япония, Грузия и Алжир, Гърция, Пуерто Рико, Мексико, Непал и Нова Зеландия, Ливан и Сърбия, Румъния, Корея и много други.

На кинофестивала в Берлин ще бъдат присъдени следните награди:

„Златна мечка”:

  • За най-добър филм
  • За цялостни постижения
„Сребърна мечка”:
  • За най-добър режисьор
  • За най-добър актьор
  • За най-добра актриса
  • За най-добра музика
  • За зключителни постижения от артист
  • Гранд приз за кратък филм

В допълнение към всичко това, ще бъдат връчени също наградите:

·        „Стъклена Мечка”

·        „Берлинале камера”

·        други.

За наградите „Златна мечка” и  „Сребърна мечка” през тази година се конкурират 20 филма.

Журито на кинофестивала е осемчленно и международно. В него централно  място заема американският сценарист и продуцент Джеймс Шеймъс, известен с филма си  „Планината Броукбек”. Сред членовете на журито са също носителят на „Оскар” – Кристоф Валц; Тони Люн, Грета Гервиг.

„Берлинале”-2014 ще бъде открит с филма „Гранд Будапеща хотел” (англ. „The Grand Budapest Hotel”) на американския режисьор Уес Андерсон. 

Особено силно през тази година е участието на Германия. Тя се представя с общо 107 кинопродукции и копродукции. Само в голямата надпревара за наградата „Златна мечка” са включени четири немски филмови продукции. Това са: „Между светове” на режисьорката Фео Аладаг, разказващ за немските войници в Афганистан. „Влюбените сестри” на режисьора Доминик Граф. Филмът запознава с поета Фридрих Шилер и сестрите Каролине фон Бойлвиц и Шарлоте фон Ленгефелд. Другите два немски филма са „Джек” на режисьора Едуард Бергерс и „Кръстопът” на режисьора Дитрих Брюгеманс.

Според специалистите, добри шансове за отличия имат и филми, чиито заглавия малко по-трудно се произнасят: „Бей Рай Уан Хуо” – филм от Китай, както и „Чюсай Оучи” - от Япония.

В „Берлинале” няма български филм. С две допълнения: българският актьор Захари Бахаров се представя с роля във филма „Пазители на наследството”, чийто режисьор е Джордж Клуни. В секцията „Проекти” се среща името на Константин Божанов и неговия бъдещ филм проект със заглавие „Искам да бъда като теб”, българо-френска копродукция.

Във филмовия конкурс Франция се представя с филма „Да обичаш, да пиеш и да пееш” на 92-годишния режисьор, едно от водещите имена във френското кино Ален Рене.

Филмите по време на „Берлинале” ще се прожектират в различни кино салони в немската столица. Централните събития около фестивала се провеждат на „Potsdamer Platz”.

Възникнало в края на 19 век, киното и в наши дни, през 21 век, се радва на огромна популярност. Защото…, както казват: „Филмите, освен да развличат, много често и поучават. Както няма книга, от която не бихме могли да научим нищо, така и филмите винаги ни споделят някаква тема за размисъл. А … великите филми споделят и велики мисли…”

За всички Вас предаде от Берлин,

Ваня Велкова

6 февруари 2014 г

Запис от излъчения репортаж можете да свалите и чуете от страницата ни: www.tatkovina.com - панел Кореспонденти днес- Всички новини-Архив .




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241823
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930