Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 13:13 - Успехите на Одески български драматичен театър и финала на КВН в Одеса,Украйна
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1



 Непредсказуемата пролет е вече към края си. Слънцето грее от високо, природата живна и ни карс нас да живеем на пълна сила. Това и се опитваме да правим, ние българите в Украйна! Продължаваме да вървим напред към светлото и доброто! И преди да за говоря за живота на българите в украинските земи ви казвам Здравейте, Уважаеми слушатели на интернет-радио „Татковина“. Аз съм Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“!

 

И започвам с голямата новина!

Всеукринската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна»  представи Одески български драматичен театър на Международен фестивал на любителските комедийни театри,  пантомима и сатира «Велко Кънев»

 Тополовград 2013 г.

От 13 до 19 май т.г. в град Тополовград, РБългария бе проведен поредният Международен фестивал на любителски комедийни театри, пантомима и сатира «Велко Кънев  ». Тази година фестивалът навърши 18 години. От година на година броят на участниците се увеличава и мероприятието става по-мащабно. Учасниците бяха от гр. Харманли. Хасковска област, РБългария; гр. Тополовград; гр. Велико Търново; гр. София, гр. Струмица РМакедония; гр. Горна Оряховица, обл. Велико Търново; гр. Буюккааръщъран РТурция; гр. Нова загора, обл; Сливен. гр. Тараклия РМолдова; гр. Мадан , обл. Смолян; гр. Стралджа обл. Ямбол; гр. Дебелец, обл. Велико Търново; гр. Елхово, обл. Ямбол;

гр. Чорлу, РТурция; гр. Плачквци, обл. Габрово; Одески български драматичен театър  към Всеукраинската обществена организация «конгресс на българите в Украйна», гр. Раднево, обл. Стара Загора; гр. Бургас.

Одеския драматически театър имаше честта да участва в фестивал за първи път. Трябва да отбележим, че театърът бе създаден през 2012  година с идея и подкрепата от Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» с Президента Юрий Иванович Граматик – мечтата започна да се превръща в реалност. За премиера беше избрана  прочутата пиеса на известния български драматург Станислав Стратиев «Автобус». За режисьор бе поканен народния артист на Украйна, главния режисьор на Украинския театр в гр. Одеса – Игор Николаев Равицки. С голямо желание, интерес и любов към тази нелесна работа младите актьори започнаха репетиции и постановки на действията.

Пътят до Тополовград не беше къс, но благодарение на добри приятели, българска музика и весел смях, всичките неудобства изчезваха.

Организацията на фестивала беше на най-високо ниво. Всичко беше предвидено: нощувка, културна програма, вкусна трапеза от национални ястия и напитки. Българите от Украйна се запознаваха с колегите си от други държави .Въздухът ухаеше български, окото се радваше от чудесните български пейзажи и ухото ловеше български мелодии. Всяка вечер актьорите имаха възможността да  изиграят наред с организаторите на фестивала рамо до рамо българско хоро. Дните отминаха незабелязано. Дойде редът до награждаването и тържественото закриване на фестивала.

Празничен концерт, цветя и подаръци очакваха своите победители. Одеският български драматически театър беше отбелязан като най-младия и перспективен. Актрисата Альона Пепеляшкова спечели награда за най-добрата поддържаща женска роля.

 

 

В украинската столица на хумора, гр. Одеса, премина най-мащабното събитие на годината за българската общност в Бесарабия. На 25 май 2013 г. се състоя финалът на 3-ти сезон на КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. КВН (Клуб на веселите и находчивите) е състезание по хумор, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други.

Игрите на КВН са винаги популярни и събират милиони зрители пред екраните в Украйна, Русия и Беларус и други републики от ОНД. Първата игра се провежда преди 50 години и успява да пребори политическата машина на съветския режим. Днес мнозина училища и университети имат свои отбори, като състезанията се провеждат от регионално до международно ниво. Вече за трета поредна година Българският КВН в Одеса се провежда отВсеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“.

Тази година в битката за Купата на Конгреса на българите в Украйна  се включиха десет отбора. За пръв път имаше и представители от Молдова. Третият сезон се състоя от три етапа: четвърт-финал, полуфинал и финал. Във финалната игра, на тема „Народна мъдрост“, се състезаваха пет отбора: «Люти чушки»«Делжилерски трендафил»«Три пиперя», «Дивитлийски гламур» и «Супер Троенци». Финалът започна с традиционно приветствие на тема „От сън спомен няма“, продължи с видео-конкурс „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“ и завърши с музикално домашно задание „От всяко дърво свирка не става“. Всеки конкурс бе оценяван от жури, което определи носителя на Купата на Конгреса на българите в Украйна. Това е отборът „Супер Троенци“. Именно те получават голямата награда на Бесарабската лига КВН – едноседмична почивка в България за целият отбор.

На финала на най-мащабното българско мероприятие в Одеса гостуваха вокалният ансамбъл „Орисия“ към Одеския български културно-просветен център „Аз Буки Веди“, танцовият състав „Лудо-Младо“ към Български младежки клуб „Актив“ и  Оркестър „Мегдан“.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» и на Бесарабската лига КВН сподели:

Завърши поредният сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна.  Със сигурност мога да кажа, че това бе най-очакваното мероприятие на годината. Финалът събра над 1200 българи, които получиха незабравими емоции от петте най-силни отбора на трети сезон. Преди три години, на първата игра на българския КВН в Одеса, събрахме само 250 човека. От година на година аудиторията расте, появяват се нови отбори. Бесарабският хумор е интересен на зрителя. Участниците сами пишат сценариите, постановките ги правят самостоятелно. Създаването на българския КВН даде възможност за реализация на още един проект – възраждането на българския театър в Одеса. В състава на Одеския български драматичен театър влизат много от участниците на състезанието по хумор. Първата  постановка „Рейс“ бе представена на Международния театрален фестивал в Тополовград миналата седмица. Приятно е, че нашата дейност способства за развитието на българската култура в Украйна

 

Скъпи българи, животът е прекрасен, добавете по една усмивка за всеки ден за да стане идеален. Дарявайте добро настроение на близките си! Бъдете истински, добронамерени и обичайте близките си. Действайте с кураж и акъл! А сега е време да ви кажа „До скоро“, скъпи българи. За мен, Максим Димитров, бе удоволствие да съм с вас! Оставайте с Радио „Татковина“ и наслаждавайте се на добрите новини и музика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241823
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930