Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 09:03 - "Коледа в кутия"- разказ на Дарина Тонкова- кореспондент на интернет радио "Татковина" от Линц, Австрия
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.12.2011 16:51


 

 

 image

 Здравейте, скъпи слушатели на радио Татковина!

 Аз съм Дарина  Тонкова от Линц, Австрия и днес ще ви разкажа за едно прекрасно начинание- акцията „Коледа в Кутия“.

 След падането на Николае Чаушеску англичанинът Дейв Кук решава да изпрати коледни подаръци за деца- сираци в Румъния. Той опакова плюшени играчки, лакомства и дрешки в кутии за обувки и ги раздава на бедните деца в нашата северна съседка.

 

21 години по-късно  операцията „Коледа в кутия“ се превърна  в най- голямата акция в световен мащаб за раздаване на подаръци на деца в неравностойно състояние.

 

Тази година кутиите от обувки, събрани в Австрия, Южен Тирол и Лихтенщаин, заминаха за България.

   

Общо 35 708 на брой са подаръците, събрани с помощта на „Коледа в Кутия“. Натоварени в 5 ТИРа, те поеха дългия път до България, за да направят Коледата на дечицата в неравностойно състояние по- усмихната, по- добра.

На 13.12 екип, воден от г-жа Герти Холцер излетя за България, където събраните в тук  кутии бяха раздадени в домове за сираци, болници, училища, частни домове, църкви и на бедни хора от улицата.  Съпътствани бяха от  екип на австрийската национална телевизия, която ще излъчи репортаж за раздаването на подаръците.

Според статистиките България е най- бедната страна членка на европейския съюз.  Средният доход на глава от населението  е 320 евро, минималната работна заплата не надхвърля  50. Цените на стоките на пазара обаче не се различават от тукашните.  Ежедневието за много семейства се е превърнало в огромно предизвикателство.

Ето какво разказва г- жа Евелин Раинхард,  регионален мениджър на акцията за западна Германия:

„Това, че една малка кутия за обувки може да създаде такава огромна радост у бедните деца, все още ме кара да тръпна от вълнение.  Особено интензивно изживях срещата си с деца от един ромски квартал в Средец.  Там ме очакваха 15 дечица, които в мразовития зимен ден пяха песни за нас.  Някои от тях носега прекалено големи за малките си крачета  обувки, други бяха обути с джапанки.  Децата не носеха нито шапки, нито шалове, нито ръкавици.  Но ме гледаха с огромни очи, пълни с очакване. За раздаването обикаляхме от къща на къща,  от колиба на колиба. Направиха ми впечатление счупените прозорци , които бяха заменени с найлони.  За моя радост поне жилищата бяха отоплени.  Отидохме при един баща, който ни чакаше пред вратата на дома си  с шестте си деца.  Най-малката му дъщеря, на 2 годинки, тичаше боса около нас.  Стана ми жал за нея.  Бях  много щастлива, че нося подаръци за тези дечица.   Те отвориха кутиите и се зарадваха на плюшените играчки , бонбони шоколади. В кутията на малкото момиченце имаше дори чифт обувки.

Такива малки чудеса  се случват  често.   Със сигурност дечицата са се зарадвали на играчките, шоколадите и дрехите, които са получили. Най-хубавото обаче е, че тези дечица са усетили, че някой  се е сетил за тях.

 

Иска ми се чудеса да  не се случват само по Коледа!

За радио Татковина от Линц предаде

Дарина Тонкова

http://www.geschenke-der-hoffnung.at/weihnachten-im-schuhkarton/empfaengerland-2011/

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 239969
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031