Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 00:37 - Максим Димитров от Украйна- кореспондент на Интернет радио "Татковина"
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 2102 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2011 18:26


 
image


09.09.2011

В рубриката "Светоглед" на магазинното предаване "Шарена стомна" кореспондентът ни Максим Димитров разказва за тържествата по повод старта на новата учебна година в българските културно-просветни центрове "Аз Буки Веди", към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна".

Започва новата учебна година в „Аз Буки Веди“

Здравейте скъпи слушатели на радио Татковина, аз съм Максим Димитров от Одеса, Украйна.

Учебната година в българските културно-просветни центрове „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще започне в края на тази седмица. Официални тържества по този повод ще се проведат на 10 и 11 септември в градовете Болград, Иличевск, Измаил и Одеса (Украйна). Тази учебна година „Аз Буки Веди“ ще посрещне повече от 200 българчета, които ще имат възможност да изучават български език и литература, английски език, история на България, а също така народни традиции и обичаи.

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. в градовете Одеса и Иличевск с цел изучаване на родния език и култура за деца от български семейства. Интересът към новото училище бе проявен и в други украински градове. Така през септември същата година „Аз Буки Веди“ отвори врати за българите от гр. Измаил, а през 2010 г. и децата от гр. Болград станаха част от успешния проект на Конгреса на българите в Украйна. За краткият период на работа „Аз Буки веди“ се разрасна не само като брой на филиали и ученици, а се превърна в център на българщината, разкриващ нови таланти. Към културно-просветният център се образувани танцови, вокални и художествени формации, които достойно се представят в конкурса „Таланти твої, Україно“, фестивали и концерти. Традиционно стана участието в конкурси за есета и рисунки, в които учениците на „Аз Буки Веди“ заемат призови места.

Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Инвестицията в образованието е дългосрочна инвестиция, резултатите на която ще получим след години. Днес е важно да бъдат създадени условия за изучаване и развитие на родния език и култура, защото това гарантира запазване на родното. Културно-просветният център „Аз Буки Веди“ днес успешно реализира поставените цели и задачи. Трябва да отбележа, че заслуга за реализация на нашата дейност има и Програмата „Роден език и култура зад граница“.

 Екатерина Гержик, директор на българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“:

„Работата в нашето училище се различава от основното училище, с това, че и родителите участват в процеса на обучение и развитие. Освен българският език и литература, голямо внимание отделяме на народните обичаи и традиции. Всеки голям празник за България го отбелязваме с театрални постановки, концерти, изложби. Всяко мероприятие за децата е очаквано събитие, а родителите с голямо удоволствие ни помагат за организирането им, споделяйки детайлите от честването на един или друг обичай в селата където са израсли. Децата имат възможност по време на лятната ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България. Посещенията в България са винаги вълнуващи, защото обучението включва и организиране на екскурзии до туристическите кътчета на Прародината ни“.

Много от учениците на „Аз Буки Веди“ успешно преминаха кандидат-студентската кампания и от тази учебна година ще следват в българските вузове.

За радио Татковина от Одеса, Украйна предаде Максим Димитров.

 

 Допълнителна информация:

 Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” (www.kbg.org.ua) е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективно членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население.

 От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център "Аз Буки Веди" с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди. Днес „Аз Буки Веди” работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.

 През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на  група млади българи от Украйна за създаване на Българския младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.

 Откриване на учебната година в гр. Одеса /2010/

image

image

Откриване на учебната година в гр. Иличевск /2010/

image

image


Юрий Иванович Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241588
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930