Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 13:24 - От Ирландия Надежда Шиварова - кореспондент на интернет радио "Татковина"
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2011 14:13


 
image

Предава най-младият ни кореспондент Надежда Шиварова:

 06.09.11

В рубриката "Светоглед" на предаването "Шарена стомна" кореспондентът ни ще ни пренесе в северозападната част на област Клеър, където се намира уникалния карстов район Дъ Бърен или Буроон (велика скала)

Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. След дълга лятна пауза, с вас отново е Надежда Шиварова с последен репортаж от Ирландия. Надявам се лятото ви да е било толкова слънчево и изпълнено с положителни емоции, колкото моето. Казах, че това е последният ми репортаж от Ирландия, защото на седемнадесети септември ще се местя в Глазгоу, Шотландия, където започвам да уча в Университет.

В този репортаж, ще ви разкажа за някои от уникалните природни забележителности на западното крайбрежие на Ирландия. Ще се пренесем в северозападната част на област Клеър, където се намира уникалния карстов район Дъ Бърен или Буроон (велика скала), на ирландски. С площ от 250км2 той е един от най-големите карстови райони в Европа и един от най-добрите образци в света. Тези павета от варовик, са дом на някои от най-редките флора и фауна. Ерозията е разширила пуклатините и е отмила много от предишната вековна настилка.

Ако посетите този район, ще имате възможността да се спуснете в някоя от многото пещери, да се разходите по паважа, да направите великолепни снимки на Атлантическия океан и на заливът Голуей. Ако още не сте сигурни, какво чакате? Посетете www.burrenantionalpark.ie за повече информация.

И така ще се пренесем малко на юг към ръба на Дъ Бърен, където се намират едни от най-величествените скали в Ирландия – Скалите Мохър. На височина от 120м, те гледат към Атлантичестия океан и привличат над милион посетители всяка година. При ясно небе, островите Арън в залива Голуей се виждат, както и хълмовете и долините на планината Конемара. Кулата на О‘Браян е кръгла каменна наблюдателна кула, от която посетителите могат да се насладят на панорамата около скалите. Срещу скромната сума от 6 евро, туристическия център осигурява интерактивни занимания за деца и възрастни,  посещение до ръба на скалите и принос към консервацията на околната среда. Туристически корабчета също позволяват на туристите да разгледат скалите от морско равнище. Един от 7те чудеса на природата, скалите Мохър са фон за много филми, като „Хари Потър“ например. За повече информация, не се колебайте да посетите www.cliffsofmoher.ie за информация, билети и т.н.

Надявам се този репортаж да е бил много информиращ за вас и искам да ви поздравя по случай 6ти септември - 126години от Съединението на България. Затварям страницата на Ирландия, но пък отварям друга – на Шотландия, която е също изпълнена с много приключения и забележителности. До следващия път!

За интернет радио Татковина, от Ирландия, предаде Надежда Шиварова.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240950
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930