Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2011 12:21 - Директно от Вашингтон предава Кристина Кронин - кореспондент на интернет радио "Татковина" -АРХИВ
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
1



 Денят на Благодарността

Здравейте слушатели на интернет радио „Татковина”!

  През изминалата седмица американците празнуваха Денят на Благодарността. Това е най-големият местен празник след Коледа. Чества се винаги на четвъртия четвъртък на месец ноември, т.е. няма точна дата. Води началото си от 1863 година, когато по време на Гражданската война, тогавашният президент Линкълн обявява честването на Национален ден на Благодарността, който тогава се пада на 25-и ноември.

Събитието, което американците наричат „Първия Ден на Благодарността” е тържество на благодарност към Бог за помощта му при оцеляването на една много тежка зима, оказана на поклонниците от тогавашната колония Плимут. При първия Ден на Благодарността тържествата продължават дни и на тях присъстват 53-ма поклонници и 90 индианци. Това е празник, в който се отправя благодарност за обилната жътва, плодородие и всичко, придобито през годината

Днес американците празнуват по подобие на предшествениците си. С обилни трапези и заобиколени от близки и роднини. Това е денят с най-големите задръствания по пътищата и летищата.Десетки милиони са тези, които пътуват, за да прекарат деня в една задушевна семейна обстановка.

Обикновено денят започва с гледане по телевизията на традиционния парад-шествие от NI. Тази година, за пореден 84-и път улиците около известния магазин Macy’s  бяха изпълнени  със зрители,дошли да се насладят на пищното и колоритно шествие на изпълнители от цялата страна. Тук всички гимназии и университети имат духови оркестри и е огромна чест да се участва в този парад.

Денят на Благодарността се празнува от всички: от Президента, та до последния жител на страната. Семейството на Президента Барак Обама отпразнува Денят на Благодарността в Белия Дом, където му гостуваха роднини, приятели и семействата на част от служителите и колегите му.

Менюто и в Белия Дом бе традиционно и богата: пълнени пуйки с пълнеж от царевичен хляб или от хляб и oisteri, както и печена шунка. За гарнитура сладки картофи, картофено пюре, печен зелен фасул, макарони със сос от сирене и други.За десерт шест вида пай: Ябълков пай, Тиквен пай,Пай със сладки картофи,Бананов пай с крем, Черешов пай и Пай с горски плодове.

                        Белият дом обяви, че още сутринта Президента лично е поздравил по телефона десет представители на различните войскови части, които са в Ирак и Афганистан, като лично им е благодарил за службата и жертвите, които правят в името на свободата.

Също така в този ден в президентските задължения влиза и традиционното опрощаване и помилване на пуйката. Тази година в Розовата градина, в присъствието на дъщерите си, Саша и Малия и на съпругата си Мишел, президента помилва две 24-килограмови пуйки, Apple i Caider. След което цялото президентско семейство участва в раздаването на храна на бездомни и нуждаещите се в столовата на Благотворителната Организация „ Кухнята на Марта”.

 За нас, българите живеещи тук, това е един от празниците, които сме приели и с радост празнуваме, защото всеки един от нас има за какво да бъде благодарен. Било то за дом, работа, крепко здраве, или въобще за всички радости и благословии, получени през тази година.

За слушателите на интернет радио „Татковина”, специално от Вашингтон предаде Кристина Кронин.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241606
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930