Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 15:50 - Директно от Ирландия Надежда Шиварова- кореспондент на интернет радио "Татковина"-АРХИВ
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1318 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2011 13:28


 
image

Предава най-младият ни кореспондент Надежда Шиварова:

 

 

05.04.2011

 

Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. С вас отново е Надежда Шиварова от Ирландия и този път ще ви разкажа за Великденските традиции тук.

Като вековно дърво с дълбоки корени, Католицизма диктува традициите при празнуване на Християнския празник Великден. 40 дни преди Великден, започва постът, при който Ирландците традиционно се отказват от нещо, което обичат, напр. Шоколад, алкохол т.н.

 Гуд Фрайдей, или Разпети Петък, е ден за отдих и приготовление на тялото и духа, хората традиционно правят признания за прошка в църквата и всичко е затворено. Шоколадовите яйца се подаряват на семейството на този ден, но се ядат в неделя. Над 5 милиона шоколадови яйца се купуват в Ирландия по това време.

На Велика събота (Холи Сатърдей) Ирландците посещават литургия в 10ч вечерта и в 11 всички светлини се изгасят и само една свещ, наречена Паскал Кандъл, се носи до олтара, символ на Възкръсналият Христос и честванията на Светия Пламък.

В неделя, Великден е вече настъпил и деня започва със събиране на цялото семейство и посещаване на църква. След това, у дома започва Великденската гощавка, същояща се от порций картофи, зеленчуци, месо, плънка и друга традиционна храна. На децата се подаряват яйцата, но само след като са си изяли всичко и не са нарушили поста, но напоследък, родителите им ги дават така или иначе. Понякога се състоят Ийстър Ег Хънтс, като яйцата се крият в градината, а децата ги търсят.

Най-хубавото е, че ние, учениците, имаме дълга ваканция, в която освен, че ще преядем с шоколад, може и малко да наблегнем над уроците, особено тези от нас, които завършват тази година. Този съвет лично на себе си го давам в ефир :))

С пожелания за приятно прекарване на Великденските празници без преяждане, за Интернет радио Татковина, за вас от Ирландия, предаде Надежда Шиварова.

 

 

18.03.2011

О, колко прекрасен беше парада за Св. Патрик в центъра на Дъблин, скъпи слушатели на  Интернет радио Татковина!! Специално за вас бързам да го отразя с нетърпение докато спомена е още свеж. Нямах възможност да го гледам на живо, но дори и по телевизията усетих позитивната енергия и пищната атмосфера на парада.

 Темата на бе по кратката приказката "Блилиантно!" написана от Роди Дойл, специално за парада. Тя се разправя за Дъблин, който е един меланхоличен и мрачен град, защото Черното Куче на Депресията е откраднало Дъблинския Смешен Кокъл и две деца решават да го прогонят от града и да възвърнат оптимизма в Дъблин. Всяка глава от приказката бе разтълкувана и разказана от различна група от цялата страна с цветни костюми и музика. Над  три хиляди участника съживиха историята на Роди Дойл и възвърнаха радостта в Дъблин.

В парада участваха и групи от Испания, САЩ, Франция, както и чуждестранни общностти в  Ирландия – Японци, Филипинци, Литовци – всички допринесоха за културното разнообразие  на парада.

Фестивалът продължава до 20ти март със събития като състезания с лодки, 5км маратон, изложби за деца, Биг Дей Аут, който празнува изкуство навън, ще има изпълнения от музикални и театрални групи, и изложби на научно и технологично ниво. Също така и комедийни представления от най-добрите ирландски комици.

Културното развитие е най-важния елемент на фестивала, затова са организирани събития на ирландски език и представления на ирландски фолклорни групи. Ще се прожектират и ирландски филми като част от фестивала. Тези и още много много много други събития ви очакват на Фестивала на Св. Патрик в Дъблин.

Една от връхните точки за мен лично е Скайфест – гигантския спектакъл с фойерверки, който се провежда всяка година на различни места в страната, организиран от Националната Лотария. Тази година, той ще се проведе в Уексфорд, на юг от Дъблин в събота 19ти март. Пиротехниката е над 2 тона, и тази година организаторите обещават водопад от искри и сребърен огън, невиждан досега над кея в Уексфорд.

Не забравяйте да посетите stpatricksdayfestival.ie за цялата програма и още много инфорнация. Паради по случай празника ще се провеждат и в Ню Йорк, Австралия и на много други места.

Честит Свети Патрик, скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. За вас, от Ирландия, предаде Надежда Шиварова.

   

8.03.2011

Здравейте, скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. След дълга пауза, с вас отново е Надежда Шиварова от Ирландия. Днес ще ви разкажа една изтория. Една история за една група. Една група от Ирландия. Рок групата Аморик от Дъблин. Четирима българи с една мечта.

Но преди това ще върна лентата назад няколко години. Спомняте ли си пресните "Рая" и "Нова" на групата „Лора“ през 2001г.? Не? Те наистина бяха големи хитове в България и същата година „Лора“ получиха куп номинации и награди от телевизия ММ и Мело ТВ Мания. Ако си спомняте вокалистката – талантливата Лора Димитрова и се чудите какво стана с тази група, аз ще ви разкажа.

От 2007г. групата се казва Аморик и в момента записва песни за предстоящ албум в Дъблин, където определено се чувства с свои води. Членовете на групата са Лора Димитрова – вокали, Мирослав Иванов – китара, Емилиян Бонев – бас китара и Янко Генов – барабани. Участвали са в Bray Summer Festival, а също така печелят състезанието East Coast Music Idol. Аз имах шанса да изпратя по и-мейл моите въпроси до Лора и тя с удоволствие ми отговори, за което искрено благодаря на нея и на цялата група.

Те ми разказаха, че най- драматичната разлика, между музиката в Бългрия и Ирландия е липсата на поп-фолк културата и че тук музиката е по-масово използвано средство за изразяване. Поетите с китари се срещат навсякъде. Като независима група, за Аморик е доста по-трудно, поради липсата на ресурси, но пък това ги стимулира да бъдат още по-изобретателни. Феновете на рок енд рола, от друга страна, са си също толкова посветени както и в България.

За съжаление, както всички от нас, не е лесно да си далеч от близки и приятели за дълги периоди. Същото се отнася и за Аморик. Те се надяват най-после да могат да осъществят концерт на родна земя тази година. Аз им го желая от сърце.

Не забравяйте да посетите amoric.com и страницата им във Facebook за новини и повече информация  и разбира се, да чуете песните им "7 a.m" и "Keep Up". Като рок ентусиаст, определено ви ги препоръчвам. Тази група я очаква светло бъдеще.

 Горда, че има българска рок група в Дъблин, от Ирландия, за радио Татковина, предаде Надежда Шиварова.

 

 

Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. С вас отново е Надежда Шиварова от Ирландия с най-новото до този момент. Надявам се, че сте си изкарали една прекрасна Коледа и Нова Година, главата вече не ви боли толкова много, и за следващите няколко минути ще останете в моята компания.

                Мислих доста върху това с какво да ви изненадам този път и реших, че Нова Година носи нов късмет, а и нови предстоящи събития за всеки от вас който има намерение да посети Ирландия през новата година:

1)            За феновете на ветроходството, състезанието с Високи Кораби (Tall Ships Race) се завръща отново в гр. Уотърфорд след 6 години. Състезанията се провеждат ежегодно и стартират в различни Европейски градове, а корабите се управляват предимно от млади плаватели. Стартира в Уотърфорд на 30 юни и финишира в Халмстад, Швеция на 8 август.

                Повече информация на www.waterfordtallshipsrace.ie.

2)            Освен редовните концерти на звезди от световната сцена, едно от най-големите събития всяка година в Ирландия е три дневният къппинг музикален фестивал Окседжен, един от най-големите в Европа, посещаван от над 90 000 души. Тази година, той ще се проведе от 8 до10 юли. Очаквайте Foo Fighters, Arctic Monkeys, Black Eyed Peas, Linkin Park и много др. да участват. Билетите излизат в продажба през март.

                Повече информация на www.oxegen.ie.

                Друг музикален фестивал е Електрик Пикник с по-алтернативни изпълнители от рок        сцената. Повече инфо на www.electricpicnic.ie

3)            Ако обаче искате да посетите нещо типично ирландско през 2011, аз Ви препоръчвам Дъблинското Конно Шоу от 3 до 7 август. Освен дами с шапки с големи периферии, там ще видите прескачане на препядствия и конно изложение. Билети се

продават в момента. Вижте www.dublinhorseshow.com за повече информация.

 

4)            Друго събитие, което лично аз много харесвам е годишното изложение по наука и технология на млади учени BT Young Scientist Exhibition. То ще се проведе от 12 до 15 януари в RDS Дъблин. Ученици на моята възраст и дори по-млади от цялата страна представят своите проекти в сферата на науката и технологията и един бива награден с наградата Млад Учен на годината. Една прекрасна идея, която насърчава науката и развива въображението у младежта. Посетете www.btyoungscientist.com за информация.

                И така, това са само 4-5 събития от много много други през годината. Другата седмица очаквайте специален репортаж от Гласгоу, Шотландия, където ще бъда за два дни и ще ви информирам какво има да се види там и да се посети. До следващия път, скъпи слушатели.

За вас от Ирландия предаде Надежда Шиварова.

 

 

Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио "Татковина". С вас отново е Надежда Шиварова, от Ирландия, за да ви разкажа за Коледните традиции тук.

Коледа е най-големия празник в Ирландия и трае от 24ти декември до 6ти януари. Традиционно обаче, всички Коледни дръвчета и украси се слагат на 8ми декември в къщите и на улиците и оттогава още може да се чуят Коледни песни по радиото. Най-известната ирландска Коледна песен е Fairytale of New York (Ню-Йоркска приказка) на групата The Pogues. От 2008а година съществува радио Christmas FM посветено само на Коледни песни нон-стоп до 26ти декември.

И най-тежката криза не би спряла ирландците да излязат по магазините и похарчат стотици дори и хиляди евро за подаръци на близки и любими. Разбира се, това пазарене се повтаря и след  Нова Година, когато започват най-големите намаления по магазините.

Но да се върнем на празничните традиции. Понеже Ирландия е доста религиозна страна, традициите са повлияни от Римокатолическата църква. Семейства посещават  литургията в полунощ на Бъдни Вечер и палят свещи. Традиционна е и семейната вечеря, която се състои от пълнена пуйка и шунка със зеленчуци и печени картофи. За десерт, се яде Коледен пудинг, бъдник или кекс. Традиция е и да се плува в океана, сутринта на Коледа. Такива събития се състоят най-вече за благотворителност.

На работното място или в училище, традицията на даване на подаръци, наречена Крис Крингъл е много популярна. Всички записват имената си на листчета хартия, от които после произволно изтеглят име и трябва да купят малък подарък на този човек, но без неговото знание.

Но една наистина хубава традиция по Коледа в Ирландия е благотворителността. Църквата работи заедно с организациите за да ни напомня, че Коледа е празник не само за получаване, но и за даване. Различни организации като Trocaire и Concern събират средства за тези, които нямат това, което ние имаме – за тези деца в Ирландия, които няма да получат подаръци тази Коледа се занимава Св. Винсент де Пол изцяло от доброволци.

С тази мисъл искам да ви оставя, скъпи слушатели на Интернет радио "Татковина" и да ви пожелая на вас, на всички мои сънародници от всички краища на света и на моите роднини в Ирландия и в България, една топла, щастлива Коледа, изпълнена с радост и веселие и една нова година, по-добра от старата.

Merry Christmas, Nollaig Shona, Весела Коледа.

За вас от Ирландия, предаде Надежда Шиварова.

 

  

Здравейте скъпи слушатели на интернет радио Татковина. С вас е Надежда Шиварова и днес ще ви разкажа за един от най-забележителните замъци в Ирландия, а именно гигантският замък в град Килкени, на 120 километра южно от Дъблин или около час и половина с автобус или кола.

Разположен на брега на река Нор, величественият англо-нормански замък е построен през 1то десетилетие на 13ти век за Уилям Маршъл, 4ти граф на Пембрук и е бил собственост на фамилията Бътлър до 1967ма година, когато бива дарен на гражданите на Килкени за символичната сума от 50 паунда.

Посетителите на замъка ще имат възможност да направят едночасова обиколка на замъка с екскурзовод и да се запознаят по-подробно с неговата история. Те ще разгледат многото спални с автентични мебели, трапезарията, пищната гостна или огромната галерия, където са изложени картини на известни художници, а защо не и разгодка из предната градина или задният двор.

Аз съм ходила и горещо ви го препоръчвам. Замъкът е наистина забележителен.

Входът струва 6 евро за възрастни и 14 евро за семейства. За повече информация относно Килкени Касъл, посетете    www.kilkennycastle.ie

От Ирландия, за най-хубавото Интернет радио Татковина, предаде Надежда Шиварова.

 

  

Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио Татковина. С вас е Надежда Шиварова за да ви разкаже за някои от най-известните туристически места в Ирландия.

За любителите на диви животни, които без съмнение са много, имате шанса да видите 70 вида животни от целия свят в собствената им естествена среда във Фота Уайлдлайф Парк на 10 минути от сърцето на гр. Корк. Паркът е номиниран в топ 10 на популярното туристическо списание "Лоунли Планет".

Но той съвсем не е като обикновен зоопарк. Тук можете да се изправите лице в лице със свободни животни и птици. Така че, независимо дали ви се изпречи кенгуру, лама или скочи от дърво някой лемур, всяко посещение със сигурност ще донесе своите собствени фантастични спомени за цялото семейство.

Паркът също се занимава и със запазване на застрашени видове така че, в допълнение към прекрасният набор от свободни животни, посетителите имат възможност да видят много застрашени видове като Ротшилд жираф, европейски бизон или макаци като повечето от тях не са затворени в никакви клетки или оградени по никакъв начин. А, почти забравих, всеки ден в 4 следобед, може да видите състезание с гепарди – най-бързите животни на планетата или пък може да присъствате на храненето на животни два пъти дневно.

И ако все пак това не ви се струва достатъчно може самите вие да допринесете към парка като осиновите животно. Срещу 60 евро ще получите осиновителен пакет с много информация за вашето животно и името ви ще бъде изписано на стената на осиновителите в парка.

Билетът е 14 евро за възрастни, 9 за деца под 16 години, студенти и пенсионери. Семейни билети варират от 44 до 56 евро. Тези билети ви дават правото да се разхождате колкото пожелаете в парка през целият ден. Моля посетете прекрасния сайт www.fotawildlife.ie за по-подробна информация и за галерията от снимки, която няма как да не ви насърчи да посетите този прекрасен парк.

За интернет радио Татковина, от Ирландия, предаде Надежда Шиварова. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241748
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930