Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 11:27 - Нихал Йозерган- АРХИВ
Автор: tatkovina Категория: Забавление   
Прочетен: 1859 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Директно от Турция за интернет радио "Татковина" предава кореспондента на БНР Нихал Йозерган- АРХИВ
 
2010-04-30

В турският град Текирдаг – в района на Западна Тракия започна 3-ят Балкански конгрес за диалог и сътрудничество. В рубриката"Светоглед" на "Шарена стомна" чуйте повече информация за събитието от Нихал Йозерган. 

На тридневния международен форум в Текирдаг на тема „Регионално сътрудничество на Балканите и ролята на Неправителствените организации” участват политици, академици, дипломати, представители на повече от 70 неправителствени орагнизации от 14 страни от региона. Основната цел на Балканския конгрес, който се провежда за трети поред път, е как неправителствените организации могат да се превърнат в платформа за активирането на връзките между държавите от Югоизточна Европа на всички нива и да предложат нови ефективни и работещи модели за дилог и сътрудничество, демократизация и решаване на съществуващите проблеми между балканските страни, особено в периода на възстановяване след глобалната финансова криза. Темата във фокус е, как обществената дипломация може да спомогне за превръщането на Балканите в зона на траен мир, стабилност и просперитет, от което са заинтересовани всички страни, споделящи евроатлантически ценности. Организатор на конгреса е Центърът за стратегически проучвания Турция-Азия. На тематичните дискусии от българска страна участваха председателят на института „Диалог Европа” доц. Костадин Грозев от СУ „ Св.Кл. Охридски” и трима лектори от Института „Европа” . На края на конгреса, който ще приключи на 1 май, ще се обсъдят и възможностите за разширяването на регионалният нетуорк между неправителствените организации и академичните среди на Балканите.


2010-05-13

Днес, в рубриката "Светоглед" на предаването"Шарена стомна", Нихал Йозерган ви разказва за първата официална визита на руския президент Дмитрий Медведев в Анкара.

На втория ден от първата официална визита на руския президент Димитри Медведев в Анкара се проведе първото по рода си заседание на Висшия междуправителствен консултативен съвет, с участието на основните министри от кабинетите на Русия и Турция. Ще бъдат подписани голям брой споразумения в областта на енергетиката, икономиката и туризма. Повече подробности за това важно посещение в южната ни съседка от Нихал Йозерган.
Медведев, съпругата му Светлана и придружаващата го 50 членна делегация пристигнаха с 3 самолета снощи в турската столица. След официалната церемония по посрещането в двореца „Чанкая” тази сутрин двамата с домакина Абдуллах Гюл разговаряха насаме, след което дадоха обща пресконференция. Следобяд Медведев ще се срещне с турския премиер Реджеп Ердоган. След което двамата ще подпишат 12 споразумения по 20 теми за сътрудничество след първото заседание на новия междуправителствен механизъм за стратегеско сближаване между двете евразийски страни. Най-важното сред тях е договора за изграждането на първата турска атомна централа от руска компания в Аккую – района на Мерсин – Югоизточна Турция. Енергийният министър Танер Йълдъз и вицепремиерът Игор Сечин ден преди това потвърдиха, че не се очакват изненади, тъй като работната група от експерти отдавна е постигнала принципна договореност. Изграждането на петролопровода „Самсун-Джейхан” и газопровода „Син поток-2” са другите два мега-проекта, по които е постигнато съгласие за подпис. Турските и руски граждани от тук нататък ще могат пътуват в двете посоки три пъти в годината без визи за срок от 1 месец, което ще даде нов тласък на търговията и туризма. Планира се стокообменът, между Турция и Русия, която е първият търговски партньор на южната ни съседка, до 5 години да достигне 100 млрд. долара. 3000 полицаи са мобилизирани в Анкара за охраната на руския президент по време на визитата, която протича при изключително завишени мерки за сигурност.


2010-10-01

Днес, в рубриката "Светоглед" на предаването "Шарена стомна" чуйте подробности за Черноморски енергиен и икономически форум, който се провежда в Истанбул. Министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков разговаря с турския си колега - министърът на енергетика и природните ресурси Йълдъз Танер.Какво каза той? -днес по радио Татковина.

Черноморски енергиен и икономически форум започна в Истанбул
От Истанбул
Нихал Йозерган
Премиерът Реджеп Ердоган откри тридневния форум (29-1окт.)на Босфора в 15 ч. Той се организиран от американския Атлантически съвет с участието на енергийните министри от региона и крупни компании от сектора и голям брой бизнесмени. В рамките на работната програма министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков вечерта в хотел „Конрад” разговаря с турския си колега - министърът на енергетика и природните ресурси Йълдъз Танер. Двамата са обсъдили приоритетно реверсивната газова връзка между България и Турция, като част от проекта „Набуко”, с финансиране от ЕС по плана за възстановяване.Очаква се тръбата да е с дължина 76 км. на българска територия и да постави началото на бъдещия европейски проект. Това ще осигури възможност за доставки на природен газ за страната ни от Каспийския регион и Близкия изток и е един от вариантите за диверсификация на източниците и маршрутите за снабдяването на България с алтернативни на Русия енергийни ресурси. Директорът на американския Атлантически съвет за Евразия Росс Уилсън(бившия посланик на Вашингтон в Анкара) съобщи, че „ В бъдеще газопровода „Набуко” може да бъде удължен до Македония, Сърбия и Румъния”. Уилсън, който същевременно е консултант на Анкара и София за тръбопроводите извън Русия заяви, че на тази среща ще бъдат приети важни решения за създаването на работен механизъм, който да бъде активиран догодина. По-специално за най-голямото азерско находище „Шахдениз 2”, което ще захранва със синьо гориво „Набуко” след 2016 г., за да достигне до пълен капацитет. Въпреки, че са извън Черноморския басейн, на срещата обект на най-голямо внимание бяха енергийните министри на Ирак и Афганистан. Прави впечатление липсата на ирански представител, както и отсъствието на темата за иранския газ в програмата, подобно на конкурентния на „Набуко” руски проект „Южен поток”. Сред високите гости е Ричърд Морнигстар, известен още с прозвището „енергийният крал”. Той държи кормилото на енергийната политика на Държавния департамент за стратегическият регион на Евразия. В дискусиите участва и американският стратег Збигнев Бжезински – прочул се като един от основните архитекти на американската външна политика в периода на Студената война.


2010.10.04.

Днес, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига на официално посещение в България. Каква е целта на тази визита и за дневния ред на разговорите в София слушаме в рубриката "Светоголед" на предаването "Шарена стомна".И още,
40-ят американски президент Бил Клинтън, който е почетен председател на международната верига университети Лауреат изнесе за първи път лекция в един от най-престижните турски университети „Истанбул Билги” – който е част от тази мрежа.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига на официално посещение в България на 4 октомври. Каква е целта на тази визита и за дневния ред на разговорите в София слушаме от нашия кореспондент Нихал Йозерган.

Настоящата визита трябваше да се състои през септември, но заради напрегната политическа ситуация в южната ни съседка, около рефенендума за пакета от конституционни промени, тя беше отложена временно. Двамата премиера и ключови министри от кабинетите на България и Турция ще проведат първото заседание на Висшия междуправителствен съвет. В тази рамка ще бъдат подписани редица двустранни споразумения, с оглед на стратегическото засилване на взаимоотношенията между двете съседни държави. Ердоган и Борисов ще разменят мнения и за някои актуални регионални и международни въпроси от взаимен интерес.
Припомням, последните две подобни споразумения Турция подписа с Русия и Гърция, както и с по-голямата част от страните от Централна Азия и Близкия изток. Идеята беше договорена между двамата премиери след първата официална визита на Бойко Борисов в Анкара. На масата за преговори ще се разисква и критичният въпрос за обезщетенията за имотите на тракийските българи и строителството на язовир на река Тунджа. Последното посещение на турския премиер у нас беше през април 2008 година. От турски дипломатически източници научихме още, че планираното посещение на президента Абдуллах Гюл за 11 октомври се отлага за по-късна дата.
40-ят американски президент Бил Клинтън, който е почетен председател на международната верига университети Лауреат пристига днес в Истанбул. Той за пръв път ще изнесе лекция в един от най-престижните турски университети „Истанбул Билги” – който е част от тази мрежа, включваща повече от 50 университети от цял свят. С още информация слушаме кор. ни Нихал Йозерган.
Бил Клинтън ще говори пред 600 души – политици, академици, интелектуалци, бизнесмени и студенти . Международната университетска верига „Лауреат” включва над 600 000 студенти от 24 страни от цял свят, в това число и България. Клинтън ще отправи послание към младите хора по злободневни въпроси от глобално значение и ще изтъкне нуждата от активното им участие в обществения живот. Американският президент, който е почетен председател на тази академична организация, ще наблегне и на ролята на висшите учебни заведения в мрежта, по-специално за връчването на различни социални мисии и отговорност на младежта, с цел изграждане на бъдещите млади лидери. Медийният интерес към тази първа лекция на Клинтън в турския унивреситет „Истанбул Билги” е голям. Тя ще се излъчва на живо по няколко новинарски канала.



2010-11-30

Турция върна сиропиталище на остров Буюкада на Вселенската патриаршия. В рубриката"Светоглед" на предаването "Шарена стомна" - подробности от кореспондента в Турция.

Турция връща имот на Вселенската патриаршия - християнското сиропиталище на остров Буюкада. Това първо по рода си решение на Анкара става 3 месеца след единодушно взетото решение на Съда за правата на човека в Страсбург. Щастливият край на дългия правен спор между Анкара и Вселенската Патриаршия приключи в понеделник. От 1997 г. насам патриаршията се опитва да си върне имота, но неуспешно. Изцяло дървената историческа сграда, която е архитектурен шедьовър е строена през 1898 г. и от тогава служи като приют на християнски сираци, до затварянето й през 1963 г. Решението на съда в Страсбург налага на Турция връщането на имота на неговите истински собственици. Вартоломей І получи в понеделник нотариалния акт на сиропиталището в Буюкада – един от Принцовите острови. Съдът не направи компромис и отхвърли възможността за парично обезщетение, с което еднозначно призна юридическия статут на Вселенската Патриаршия. Иначе Анкара продължава да не признава вселенския характер на патриаршията и Вартоломей като глава на всички ортодоксални християни, като го нарича само духовник на гръцката общност. Преди половин година Ердоган придружен от Вартоломей І, посети сиропиталището за първи път и така даде ясен знак за новата турска политика към религиозните малцинства - т.нар. „немюсюлмански общности”. Решението дава надежда и за цариградските българи. То може да послужи като пример за връщането на присвоените от Главната дирекция по вакъфите български имоти. Според коментара това е прецедент в историята на турската държава, която се съобрази в срок със Върховния съд в Страсбург. Адвокатите на вселенската патриаршия заявиха пред журналисти, че тази развръзка би била невъзможна, ако липсваше добра политическа воля от страна на правителството и лично на Ердоган. Преди време, в отговор на въпрос на премиера, Вартоломей І каза, че ако получат тапията за сиропиталището, една част от него ще бъде превърнато в международен център за закрила на околната среда, а другата ще служи като център за диалог между религиите. От друга страна, тази важна крачка разчиства и пътя към евроинтеграцията на страната и отваря нови възможности за другите официално признати с Лозанското споразумение от 1923 г. малцинства в Турция (гърци, арменци и евреи). Концептуално в южната ни съседка няма етнически малцинства, а само религиозни.


2010-12-20

Започна съдебният процес срещу военни в Турция. Подробности, в рубриката "Светоглед" на предаването "Шарена стомна".
В 10-и наказателен съд за тежки престъпления в Истанбул започна да се гледа делото „Чук”. За изслушване на заседанието се явиха 188 от общо 196-те военни,обвинени в подготовка на преврат, който предвиждал насилствено сваляне на проислямисткото консервативно правителството начело с Реджеп Ердоган през 2003 г. За мегапроцеса предава нашият кореЗапочна съдебният процес срещу военни в Турция
В 10-и наказателен съд за тежки престъпления в Истанбул започна да се гледа делото „Чук”. За изслушване на заседанието се явиха 188 от общо 196-те обвиняеми - бивши и действащи военни, сред които трима бригадни командири. Те са обвинени в подготовка на преврат по конспиративния план с кодовото име „Чук”, който предвиждал насилствено сваляне на проислямисткото консервативно правителството начело с Реджеп Ердоган през 2003 г. 
Присъди от 10 до 20 години затвор заплашват подсъдимите военни. Безпрецедентният процес, изправил на подсъдимата скамейка 196 бивши и настоящи генерали и офицери рискува да обтегне още повече отношенията и да задълбочи недоверието между правителството и армията. До управлението на Ердоган генералитета се славеше като основният стожер на светските устои и кемализма в Турция. С въведените наскоро реформи влиянието на военните върху властта е почти неутрализирано, което от друга страна се вписва с изискванията на ЕС. На процеса, който се води в затвора в „Силиври”, се явиха и тримата висши генерали от запаса – командващите на военновъздушните и военноморските сили и на Първа турска армия. 48 часа преди делото правосъдният министър Садуллах Ергин изненадващо съобщи, че сменя главния съдия. Рокадата се извършва „във връзка с някои негови предишни спорни решения по делото „Ергенекон”” - според коментара, които явно не са задоволили очакването на правителството. Внушителен е броят и на адвокатите, поели защитата на военните. Планът "Чук" предвиждал да тласне страната към безредие. За целта военните се готвели за подривни действия – взривяване на джамии и провокирането на конфликт с Гърция в Егейско море. След което да извършат военен преврат и свалят проислямисткото правителство с идването му на власт през 2003 г. Делото „Чук” започна 6 месеца преди парламентарните избори, за които от сега се прогнозира трети пореден триумф за управляващата самостоятелно Партията на справедливостта и развитието.спондент Нихал Йозерган.



2011-01-20

Днес, в рубриката "Светоглед" на предаването "Шарена стомна" чуйте за откриването на новия стадион на клуба „Галатасарай”,което започна с грандиозен скандал. Протестът на феновете на отбора принуди турския премиер да напусне церемонията. Подробностите слушаме от нашия кореспондент Нихал Йозерган.


Турският премиер освиркан от фенове на Галатасарай 
Откриването на новия стадион на клуба „Галатасарай” в Истанбул започна с грандиозен скандал. Протестът на феновете на отбора на жълто-червените принуди турския премиер да напусне церемонията без да прочете своята реч. Заедно с Реджеп Ердоган се оттеглиха и придружаващите го министри от кабинета. Темата е една от най-дискутираните в дневния ред на южната ни съседка. Подробностите за скандала слушаме от нашия кореспондент Нихал Йозерган.
Ердоган беше посрещнат с освирквания вместо с аплодисменти, противно на очакванията. Той се обиди и демонстративно напусна тържествената церемония, без да произнесе поздравително слово послучай откриването на стадион „Арена”. Премиерът си тръгна без да даде старт на приятелския мач между „Галатасарай” и холандския отбор „Аякс”, което предизвика още по-бурни протести сред трибуните. Знае се, че Ердоган е отявлен фен на съперника на „Галатасарай” - отборът „Фенербахче”. Но не е само това причината за протеста, който се случи докато анонсираха почетното му присъствие. По мнение на много коментатори днес истинската причина е нарастващата поляризация в турското общество между кемалисти и ислямисти, което се очаква да се нажежи още повече преди парламентарните избори през юни. По-късно премиерът заяви, че е много разочарован от това отношение към него и не пропусна да спомене налятите огромни държавни средства в размер на повече от 300 млн. евро за реализирането на инфраструктурния проект. Както и факта, че клубът „Галатасарай” не е вложил нито една стотинка в него. Президентът на спортния клуб - Аднан Полат се извинил на Ердоган. В изявление той остро осъди неприличното отношение на феновете на жълто-червените към министър-председателя, и го оцени като незаслужено. Той обеща виновниците да бъдат разпознати от записите на камерите и да не бъдат повече допускани в новия стадион. 
Съоръжението е с капацитет от 57 хиляди места и има паркинг за 4 500 автомобила, нов път и метро станция. Планира се стадионът да бъде домакин и на много мега-концерти в Истанбул. Официален спонсор е турската национална телекомуникационна компания „Тюрк Телеком”, затова стадина се изписва „ТТ Арена”.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240851
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930