Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2015 13:08 - "Обувки в червено" и благотворителен обяд в подкрепа на Марио (инициативи на Асоциация "Българска роза в Малага)
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 27 Април, КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС: Бойка Ангелова - 
председател на Асоциация "Българска роза" в Малага, Испания
Асоциaция "Българска роза" в Малага участва в две социални инициативи - "Обувки в червено"- един проект, насочен към превенция на насилието над жените и благотворителен обяд за набиране на средства за Делфинотерапия на Марио-дете на наши сънародници.Подробностите научете днес, 27.04. от 15:00ч. и на 28.04. от 03:00ч. BG време на www.tatkovina.com, от репортажа на Бойка Ангелова.
-------
Две много важни теми са обект на днешния репортаж в рубриката "Светоглед" на Интернет радио "Татковина".
Първата е за момичетата,жените и майките,а втората е за децата.Но не за кои дa е момичета,жени и майки,а за онези, които търпят в мълчание всекидневно насилие и за децата от аутистичния спектър.
Hасилието над жени -сексуално, физическо и психологическо е наистина сериозен проблем, който не можем да отминем с лека ръка. То е нарушение на основните права на жените по отношение на достойнството и равенството. Последиците от насилието срещу жените се простират извън кръга на онези жени, които са жертви, тъй като то засяга семействата, приятелите и обществото като цяло. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.Поради това са необходими мерки за борба и превенция на насилието. Pаботилница за боядисване на “Oбувки в червено” в протест срещу насилието на жени бе открита в Малага като повторение на проект на Елина Чаувет започнал през 2009г. и който минава през няколко градове в Мексико и в чужбина. В Малага тoй се осъществява със съдействието на НПО "Жени в зоната на конфликта" и ще завърши през месец юни с публична изява на една от главните улици на града.С този проект се цели:
Превенция на насилието между партньорите в двойката; 
Повишаване информираността на обществото за причините за насилието,чрез разпространяване на данни,изследвания и публикации 
Повишаване разпознаваемостта на проблема сред жертвите и обществото;
Осъществяване на връзки между различните институции и организации 
В такава работилница за боядисване на “Обувки в червено” взеха участие Веска Бойчева и Радка Любенова , членове на Асоциация “Българска роза , като по този начин изразиха своя протест срещу мачизма и насилието.
Насилието е само една от болните теми на обществото.Друга такава тема е Аутизма при деца. Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Такава е и диагностиката на Марио-дете на наши сънародници,живеещи в Малага. МАPИО cе нуждае от Делфинотерапия!
Cъпричастни на родителите на Марио , ние от Асоциация "Българска роза" се включихме в подготовката на Благотворителния обяд за набиране на средства за Делфинотерапия в Мексико. Всички бяхме много развълнувани от предстоящото събитие.За подготовката на "паеля"-та са необходими не само много количества ориз и морски дарове,но и вяра в успеха на започатото дело.А ние силно вярвахме,че денят ще завърши благоприятно за Марио. Не липсваха приятните емоции над големия тиган.Всеки помагаше колкото и с каквото може. Все пак не сме специалисти в испанската кухня,но се справихме отлично.Не закъсняха и поздравленията за чудесно приготвения обяд. Ha Благотворителния обяд присъстваха и групи за модерен балет,спортни танци, зумба,както и представители от Община Малага.Гостите (а те бяха много) дошли да се включат със своята "лепта" в помощ на Марио,останаха много доволни както от обяда,така и от изнесената програма. Всички присъстващи,(всеки по различен начин) изразихме своето "НЕ" на болестите на деца.Слънцето ни съпътcваше през целия ден,сякаш да ни каже,че не сме сами,че Марио ще успее да надделее своите кризи и ще израстне като личност.
Ще завърша днешния репортаж с едно от 10-те неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете. "Аз съм преди всичко и най-вече дете. Аз имам аутизъм. Аз не съм само «аутистичен». Моят аутизъм е само един аспект от характера ми. Той не ме определя като личност. Опитайте се да разберете какво отключва моите кризи. Кризите, избухванията, тръшканията или както и да ги наричате са много по-страшни за мен отколкото за вас. Те се появяват, защото едно или повече от моите сетива се претоварват. И за край не забравяйте три думи: Търпение, Търпение, Търпение. Опитайте се да гледате на аутизма ми по скоро като на друга способност отколкото като на недъг. Подминете недостатъците, които забелязвате и вижте дарбите, с които аутизма ме надарява. Подкрепете ме и бъдете мои приятели и заедно ще видим колко далече мога да стигна."
Ако някои от вас,слушатели иска да помогне, оставям номер за връзка с родителите на Марио в редакцията на радиото.Надявам ce с помоща на всички нас много скоро да се набере необходимата сума и да започне лечението на 5 годишния Марио.Успеx, слънчево дете!
Бойка Ангелова,председател на Асоциация "Българска роза",Малага Испания.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240981
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930