Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2015 10:52 - Традиционни пролетни празници в Европа (проект на българските училища в Париж, Прага, Будапеща и Дъблин)
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1477 Коментари: 0 Гласове:
1



1 Април,КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС:Румяна Шибилева - Ронжие - Българско училище "Кирил и Методий" Париж, Франция
Първата мобилност по проекта "Традиционни пролетни празници в Европа" по програма Еразъм + се осъществи в Париж.Ученици и учители от български училища в четири европейски града-Будапеща, Прага и Дъблин се събраха във френската столица.Всички подробност за четирите български дни в Париж чуйте днес, 1 април от 15:00ч. и на 02.04. от 03:00ч. BG време на www.tatkovina.com, в репортажа на Руми Шибилева.
------
Българското училище "Кирил и Методий" в Париж е координатор на проекта по европрограмата Еразъм плюс "Пролетни празници в Европа". То беше домакин на първата мобилност по проекта. Периодът беше неслучайно избран. Разбира се, 21 март - Първа пролет и заключителният етап на традиционния за нашето училище международен конкурс за рисунка "Баба Марта", в който отново имахме голям брой участници - 391 рисунки от 21 страни !!! И отново с председател на журито - големият български художник от години живеещ и творящ във Франция и България - Никола Манев.

Тази мобилност или още приемането на групи ученици и учители от трите български училища в Будапеща, Дублин и Прага - наши партньори от проекта, се състоя в Париж от 19 до 22 март.

Четири дни заедно, четири дни по парижките улици, метро и забележителности, в нашето училище се носеше българска реч. Българска реч, украсена по малко от унгарски, чешки, ирландски и френски акцент! Учители и ученици от български училища в четири европейски града се събрахме в Париж. 
Самата същност на проекта ни се състои в сътрудничество на европейско ниво. Целта ни e, от една страна, да мотивираме мобилността на учениците, която да им осигури интересни контакти в други европейски страни, други образователни системи и други начини да се подхожда към майчиния език и чуждия език. Същевременно учениците да могат да споделят сходни житейски истории и да намерят в сходствата различни решения на въпросите, които си задават във връзка с миграцията, според обществените или административните различия в различните страни.

От друга страна, ние, учителите, желаем да установим обмен в областта на педагогическите и административни методи при преподаването на рядка езикова дисциплина, каквато е българският език и литература, тясно свързана с цивилизационно обучение, което силно улеснява културното и обществено «смесване».

Разстоянията ни подтикват, ученици и преподаватели, да използваме съвременни комуникационни технологии за обмяна на информация и мнения (платформа за дистанционно обучение, Интернет) – нещо, което е залегнало в проекта и е негова задача. Така се канализира и използването на интернет за целите на обучението и на общуването между нас. С тези нови форми целим да се повиши ефективността на обучението и мотивацията на учащите - създадохме фейсбук профил на проекта ни, който можете да посетите : "Традиционни пролетни празници в Европа" създадени са мейл листи на ръководителите на проекта, предстои създаването на такива за учениците, както и издаването на сборник с разработките по темата.

При посрещането на партньорите им казахме, че по случай тяхното идване сме поръчали слънчево затъмнение на 20 март, първа пролет на другия ден, безплатен транспорт в парижка област (е, причината беше непролетна и непразнична, но пък мярката съвсем екологична ).

Наши родители, членове на УС, РС, отделиха много часове, за да разкрият парижките хубости и атмосфера на гостите ни, въпреки намръщеното небе и хлад.

В деня на Първа пролет, миналата събота, посрещнахме скъпите гости в училище. С голяма радост отворихме врати за учениците и учители от българските училища в Прага, Будапеща и Дъблин. Съвместно с тях проведохме часове, посветени на пролетните празници и красивите български обичаи. Имахме възможността да видим интересни презентации за Кукерсите шествия, Тодоровден, Лазаровден, Великден, 2 юни и да чуем стихотворения, написани с най-съкровеното от детската душа. 
Интересно звучи Здравей, Как се казваш на унгарски, чешки, ирландски (различен от английския), френски, а още по интересно се пише...

Освен това в паузите четохме стихотворения от български поети, посветени на пролетта - Вазов например има 9 стихотв.три от които със заглавие Пролет.

Млада българска писателка, Велина Минкова, член на УС на асициацията ни и майка на наш ученик представи първия си роман на български език, излязъл от печат неотдавна "Доклад на зелената амеба за химическия молив". Самата тя живее в Париж, завършила е Творческо писане в Калифорнийския университет.

В същия ден осъществихме и работен обяд за обмен на конкретни педагогически практики, за дискусия, свързана с предложените варианти за тестове за входно, междинно и изходно ниво на участниците в проекта.

Учениците от Будапеща, Дъблин и Прага се включиха с авторски песни, стихотворения есета, свързани с пролетните празници в тържествения концерт след връчването на наградите за рисунка.

Този първи обмен от проекта по програмата Еразъм показа, че пътуването с и чрез българския език е не само възможно, но и много полезно. Завързаха се нови приятелства, а красивите моменти,споделени с нашите гости, ще останат завинаги в сърцата ни.

Много вълнуващо преживяване през тези дни бяха сутрините и вечерите. Защо ли? Това бяха моментите, когато родители от нашето училище водиха и прибираха децата-гости, настанени у тях. Ако можехте да видите радостните им лица на едните и другите в тези моменти! Или по време на общите часове, когато нашите ученици и техните гости сядаха заедно и през междучасията си говореха като стари приятели. На втория ден една ученичка от Дъблин, настанена в семейството на едно от нашите момичета на същата възраст, възкликна : "Толкова общи неща имаме двете, харесваме едни и същи неща, обичаме една и съща музика, че чак ми става страшно".

Бих искала да благодаря от името на целия педагогически състав на родителите от нашето училище, които приеха по домовете си гостуващите ни ученици. Без тяхната подкрепа инициативата, която проведохме, нямаше да бъде изпълнена с толкова незабравими спомени. Те осигуриха дом, но и още повече. Благодарим ви, мили родители, за вашата гостоприемност, онази българската, с която всички се гордеем!

В заключение бих искала да прочета и откъси от писмата, които получихме от нашите партньори от Дъблин, Прага и Будапеща. С радост ги споделям с вас.

От името на цялата група от училище "Азбука" Дъблин, изказвам своята благодарност към координаторите,организаторите и на всички,ангажирани с чудесната идея и осъществяването на това прекрасно събитие в Париж.Радвам се,че имах възможността да присъствам на тези срещи,заредени с толкова позитивизъм и творческа енергия,да съм част от една голяма българска група,събрана в центъра на френската столица и обединила хората,работещи за една и съща кауза.
Децата бяха посрещнати толкова топло и сърдечно в семействата,че наистина се чувстваха като у дома си.Намериха нови приятели,много от тях вече правят планове за бъдещи срещи.Какво по-хубаво от това?!... Трябва да благодаря и на всички,които бяха организирали посещението в часовете,концерта,работните срещи...Навсякъде се чуваше българска реч!
Пожелавам им сили и енергия за довеждане докрай на започнатото дело и за продължаване на традициите!Нека работим и спомагаме да се поддържа жив българския език-жив,където и да се намираме по света,чрез подобни инициативи и пътувания!

Цветанка Радева, учителка по български език и литература в Българското училище "Азбука", Дъблин

Благодарим на организаторите за богатата програма и отличната организация! Натрупахме много впечатления и ни заредихте с ентусиазъм за нови дейности.
Тази първа мобилност показа колко е полезен обменът на знания и общуването на роден език както за учениците, така и за учителите. Очакваме Ви с нетърпение в Прага през месец май!
Гостуването в семейства допринася за по-близко общуване между децата и непосредствено опознаване на местната култура. Благодарим за гостоприемството на всички родители!

Мими Михайлова, директор на СОУ "Петър Берон", Прага

Искам да изкажа благодарност на колегите от Париж за прекрасната организация, която създаде естествени условия за работа по проекта, позволи ни да усетим атмосферата на Париж и да поработим за нашето общо дело.
Всеки миг беше наситен, важни разговори се проведоха и на работния обяд, и дори на вечерята. 
Децата научиха много и едно от най-големите им преживявания е контактът със семействата. Честно казано, преди Париж и аз си мислех, че трудно бих намерила приемни семейства, но сега всички родители, поне тези, на които децата пътуваха, искат да приемат деца.

Светла Кьосева, директор на Българското училище за роден език в Будапеща

Ще завърша репортажа си на пролетната тема с най-пролетното стихотворение от Вазов : 
ЗЕЛЕНО

Навред зелено: лесове,
гори, гори до кръгозора,
зелени чуки, долове,
в зеленина потъва взора;

в зелено къпят се очите,
в зелено къпи се душата,
смарагдени са планините
и сенките, и светлината.

Зелени красоти, омая!
Кипи живот във сила мощна.
Вред рай зелен! О, вред все тая
природа царствено-разкошна!

Стихосбирка- Какво пее планината

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240025
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031