Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 14:59 - Мартенски дни за България в Никозия
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 5392 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.03.2015 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Весела Павлу - преподавател в Българското училище „Кирил и Методий“ в Никозия, Кипър Една нова инициатива стартира тази година Български културен център "Кирил и Методий" и Българското училище в Никозия.Нарекоха я "Мартенски дни за България".Подробностите за всички събития в цикъла чуйте в репортажа Весела Павлу днес, 6 март от 15:15ч. и на 07.03. от 03:15ч. BG време в рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед".Хубавата българска музика и добрите новини слушайте на www.tatkovina.com

Български културен център ‘‘ Кирил и Методий‘‘

Българско училище в Никозия

Здравейте слушатели на радио ‘‘Татковина‘‘. Последните новини от Българското училище в Никозия предава за Вас Весела Павлу, преподавател по география.

Тази година положихме началото на една нова инициатива. Нарекохме я: Мартенски дни за България . Открихме новото начинание на 28 февруари с организирания от учителите Ден на отворени врати. Два са акцентите в програмата ни през този ден, който изпълнихме с емоции на радост и почит: да отбележим Националния празник 3-ти март и да се забавляваме с изработване на мартенички в деня на Баба Марта.

Започнахме с Открит урок , посветен на Освобождението на България. Урокът се проведе по идея на нашата колежка по история - г-жа Димитрина Динчева, дългогодишен преподавател по история и български език. Децата от 5. и 6. клас се превъплатиха в ролята на ‘‘екскурзоводи в миналото‘‘ и се постараха да пренесат поне за момент родителите и гостите в миналото на България. Периоди на падения и времена на възход осветляваха с разказите си учениците като следваха естествения ход на времето: падането под турско робство, Априлското въстание,Освобождението. Децата рецитираха откъси от ‘‘ Епопея на забравените‘‘ и ‘‘ Опълченците на Шипка‘‘ и успяха да откроят моментите, в които се проявява борбеният дух на българина и жаждата му за свобода. Денят на отворените врати продължи с изготвяне на мартеници в Арт работилницата на училището ни под ръководството на г-жа Маргарита Клириду.

В България началото на март е и знак за идващата пролет, която намира своя израз в хубавата традиция на мартеничките. Тях ги носи Баба Марта, която прави "пролетното почистване" на студените зимни месеци, прогонвайки болести, лошотии и беди. Разказахме за традицията през този ден, в който - по стар български обичай, всички българи си подарявят мартеници - сплетени бели и червени конци. Инес и Хриси (ученички от 5-ти клас на Българско училище „Кирил и Методий“ в Никозия) представиха презентация за народните представи за ту сърдитата, ту усмихнатата Баба Марта, за ритуалите, които са спазвали българските жени на този ден, за гаданията и предсказанията, за обредните символи , свързани с този празник.

Учителката по изобразително изкуство, г-жа Маргарита Клириду раздаде на всяко дете и родител кратко, онагледено със снимки, описание как да направим най-популярните фигурки на момъка и девойката - Пижо и Пенда, които са и символ на неразделните влюбени.

Родителите, децата и нашите гости изработиха красиви български мартеници, които ще изложим в зали на различни кипърски институции.

 

Правейки мартеници, децата от вокална група "Бг сладури‘‘ изпяха песничката ‘‘Баба Марта бързала‘‘ и танцуваха танца ‘‘България‘‘. Хореографията е на г-жа Нина Дончева, дългогодишен преподавател по музика и носител на награди от конкурси и фестивали за вокални групи и индивидуални изпълнители на областно, национално и международно ниво. За фон на танца ‘‘България‘‘ г-жа Дончева беше избрала видеоклип, показващ забележителностите на България, портрети на националните ни герои и символи на българското - българските мартеници, сурвачки, кукерски маски, българската роза и други характерни за нашата традиция и самобитна култура.

Вторият ден от нашите Мартенски празници е днес, на 6-ти март. Нашата идея е да представим българската култура чрез творби на български творци, живеещи на острова. Творбите ще бъдат изложени само тази вечер в залата в която ще се състои и нашият празник. В нашата експозиция показваме картини на художничката Маргарита Клириду, която – имаме това щастие, да е и ръководител на Арт работилницата в училището.Посетителите на изложбата ще видят изложени дърворезби на иконописеца Янко Василев, който е член на Съюза на Българските Художници . Той работи в областта на декоративното изкуство и е участвал в различни изложби в страната и чужбина.

Г-жа Дошка Кънчева представя една малка част от колекцията си от кукли от плат или както тя ги нарича "парцалени кукли", както и нейните кукли с моделирани лица. Дошка Кънчева, по професия е програмист , но има безброй допълнителни занимания - професионален фотограф, пише стихове, рисува, прави кукли и не само. Живее в Ларнака, където се намира и нейната работилница, която е отворена за всеки, който иска да твори или иска да се научи да твори.

За да отбележим и Международният ден на жената 8-ми март, на нашето тържество сме поканели и членове на Кипърска женска организация, които ще подготвят различни традиционни кипърски ястия. Ние от своя страна също сме приготвили вкусни български гозби и ще се дегустират български вина.

Нашите гости - българи и кипърци, ще се насладят на гласчетата на талантливите ни ученици, които ще им попеят и поиграят, ще се запознаят и с легендата за българската мартеница от видео клипа, който сме подготвили за тях, ще ги окичим с мартеници, които сме направили за тях.

Горда съм да ви разкажа и за инициативата на Българския културен център “Кирил и Методий“ в Никозия за стартирането на проекта за създаване на Междуучилищен център за дистанционно обучение.

Тринадесет български неделни училища в Европа и САЩ стартираха съвместната си дейност за стратегическо партньорство и сътрудничество, за иновации и обмен на добри практики на обучение по майчин език.

Първото събитие е посветено на Международния ден на майчиния език (21 февруари), защото инициаторите се водят от схващането, че българският език е най-мощният инструмент за запазване и развитие на българското материално и нематериално наследство.

Като предлагат дистанционно обучение по майчин език на всяко българско дете, където и да се намира по света, българските училища участват косвено и в инициативата за насърчаване и разпространение на майчин език не само като част от езиковото многообразие, но и като средство за повишаване на осведомеността за езиковитe и културни традиции по света и утвърждават езиковото и културното многообразие като обществена ценност.

Проектът има за цел да предложи нови методи за учене в домашна и училищна среда. Това е пилотна програма, която ще се реализира съвместно с тринадесет задгранични български училища, проявили интерес за ползване на обща образователна среда за обучение “Мудъл” и виртуална класна стая към нея в обучителния процес.

Центърът си партнира с Електа комюникейшън, която от 10 години предоставя безплатни виртуални класни стаи на училищата и оказва помощ за интегрирането им на платформата “Мудъл”. Бих искала да благодаря на Георги Сандев, представител на фирмата, който ни представи тези виртуални класни стаи и ни помага в тяхното използване.

Петнадесет учители ще се запознаят с функционирането на платформата и ще бъдат обучени как да я прилагат в работата си с учениците. В рамките на пилотния проект ще се разработи учебно съдържание по български език и литература, география и история.

Накрая бих искала да благодаря на Общокипърската работническа организация, за предоставената ни зала, на представителите на Кипърската женска организация за приготвените ястия, на фирма Булчийз, за предоставените български вкусотии, на творците г-жа Дошка Кънчева и г-жа Маргарита Клириду, на г-жа Димитрина Динчева, преподавател по история, на г-жа Нина Дончева, ръководител на вокална група ‘‘Бг сладури‘‘, на нашата директорка на Българско училище „Кирил и Методий“ в Никозия г-жа Галина Иванова-Кумбару и на нейният съпруг Панайотис Кумбару и двете им прекрасни дъщери, на родителите за подкрепата и разбирането, на децата за положения труд и усилия, на всички гости, които уважиха с присъствието си нашият празник.

Надяваме се Мартенските дни да оставят незабравим спомен у деца, родители и наши гости.

За Вас последните новини предаде Весела Павлу, преподавател в Българското училище в Никозия „Кирил и Методий“. Дочуване и до нови срещи с още добри новини от нас в програмата на радиото на българите по света „Татковина“.

 

 

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240878
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930