Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2014 12:22 - Българската общност в Копенхаген отбелязаха 24 май и края на учебната година с пищно тържество
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
1



Репортаж на Светла Живкова- връзки с обществеността на БПЦ "Иван Вазов" в Копенхаген, Дания - слушате на www.tatkovina.com днес, 28 май от 15:00ч. и на 29.05. от 03:00ч. BG време.
Здравейте приятели на радио ”Татковина”!
В неделя Българският просветен център ”Иван Вазов” и българската общност в Копенхаген отбелязаха празника на славянската писменост и култура в най-пищното до този момент тържество. Залата на техническото училище в Копенхаген, където се помещава центъра, се изпълни с развълнувани деца, родители, учители и гости.

Слънцето грееше, а на небето нямаше и едно облаче – малко са такива истински летни дни в иначе мрачната и дъждовна северна страна. Настроението още от утринта бе приповдигнато. Самодейната група за народни танци на родителите ”Хоротропци” репетираше в двора на училището.

Около 150 души се събраха на този ден в центъра. Програмата започна с изпълнението на най-малките от занималнята Калинка, които се представиха с песничката и танца ”Две калинки”. С бурни овации бе посрещанто изпълнението на 3-годишната Гергана, която изпя народната песен ”Жълто цвете” под акомпанимента на баща си акордеониста Адам Оервад.

Децата от Ниво 1 и 2 изпълниха стихове за книжката и буквара, а ниво 3 представи театралната постановка ”Уважавай старите хора”. Учениците от групата за възрастни също бяха подготвили изненада, те изпълниха песента ”Рисунка”. Родители, учители и ученици се наслаждаваха на българската реч и постигнатото с много усилия през годината.

Тази година за първи път бе организиран конкурс за най-хубава и вкусна торта с тема от българска народна приказка. Конкурсът беше под надслов ”Мама, татко, баба и аз правим торта”. Безкрайна беше фантазията и сръчността, вложени в изработката на тортите. ”Дядо вади ряпа”, ”Дядовата pъкавичка”, ”Косе Босе”, ”Сливи за смет” - се преобразиха в сладкарски вълшебства. Победители станаха Никола и мама Маги, чиято торта по приказката Житената питка стана фаворит сред журито. Йонко Дяков - шеф готвач в Дирекция Развитие на кухнята на верига ресторанти HAPPY и носител на редица златни медали от кулинарни фестивали, връчи наградата - таблет спонсориран от фирмата Рент a Кук.

След като опитаха от вкусните торти децата се подредиха за връчването на свидетелствата и получиха по една книжка с песни, стихотворения и гатанки, за да упражняват българския език през лятото.

Програмата продължи със специалното участие на изпълнителите от трио ”Орфеус Балкан Ансамбъл”. Новосформиран ансамбъл за Българска народна музика, състоящ се от музиканти, посветили голяма част от живота си на балканската музика. Залата се изпълни с ритъма на родния фолклор и магическия глас на вокалистката Анне Еисенсее, а всички в залата аплодираха в такт с музиката.

 

След песните и музиката, дойде ред и на танците. Танцьорите от група ”Дилмана” бяха подготвили специялна хореография поздрав към училището.

Родителите от самодейната танцова група към училището”Хоротропци” пък показаха, че докато децата са залягали над българския език през годината, те също са научили много. Под акомпанимента на акордеониста Адам Оервад те изиграха три хора – Гинка, бавно македонско и Петрунино хорo. И за всичко това огромен е приноса на хореографа на групата Тео Анев, които всяка неделя на доброволни начала учи майките и татковците в просветния център на магическите стъпки на родния фолклор.

И така с песни, приказки и танци и пищната трапеза, приготвена от Рент а Кук Недев премина този незабравим ден за българската общност в Копенхаген. Накрая всички се хванаха на хорото и се разделиха с обещанието на есен да се съберат отново в Българския просветен център за новата учебна година.

За радио “Татковина” от Копенхаген предаде Светла Живкова.

Архив на излъчените репортажи ще намерите на официалната страница на Интернет радио Татковина - www.tatkovina.com

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 239265
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031