Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2014 14:52 - Министър Петър Стоянович връчи награди на унгарски творци със заслуги към българската култура
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.05.2014 14:56


21 май 2014г. рубриката "Светоглед" от 15ч. българско време, повторение в 03ч. след Полунощ българско време -репортаж на кореспондента на радио Татковина в Будапеща: 
Здравейте слушатели на Интернет радио Татковина!

Аз съм Светла Кьосева от Будапеща.

 

В неделя, на 18 май в Будапеща се състояха традиционните тържества, посветени на празникът на Кирил и Методий. Тази година всенародният пикник се състоя в непосредствена близост до църквата и културния дом. Пространството бе обширно и разнообразно организирани – двора на църквата, културния дом, поляната край тях. Дори ту затихващия, ту засилващ се дъжд не попречи на доброто настроение, нито на подобаващата тържественост на събитието.

Празникът започна със Света божествена литургия, отслужена от Западно и Централноевропейския митрополит Антоний, който беше пристигнал за събитието от Берлин. След службата в храма дядо Антоний освети тържеството, което започна с приветствено слово на министъра на културата Петър Стоянович. Българският министър връчи награди на унгарски творци със заслуги към българската култура. С почетна грамота и с високото отличие „Златен век – печат на Симеон Велики, бе удостоен известният и уважаван и в България унгарски режисьор Ищван Наги, един от създателите на Малко театро. Почетни грамоти получиха Фридуш Янцер, скулптор, автор на паметника на Кирил и Методий в Залавар, където се предполага, че са отседнали двамата братя на път за Рим, и Габор Сабо, художник, член на ръководството на Дружеството за унгарско-българска дружба.

Танцовите фолклорни състави „Росица, „Зорница, „Янтра и „Мартеница получиха от министъра на културата почетни грамоти за специални заслуги за развитието на българското фолклорно изкуство и традиции в Унгария. 

Тържеството продължи с програма на Българската детска градина и на Българското училище за роден език. Децата – от детската градина до по-големите ученици – пяха и рецитираха на български език. Хор от близо 40 деца изпя и Химна на Кирил и Методий, без който не може нито едно честване на 24 май. След българските деца на сцената излязоха ученици от унгарското училище „Кирил и Методий“ в Залавар, чиито гости ще бъдат българските деца след две седмици на тържеството край паметника на Кирил и Методий в Южна Унгария. Последваха изпълнения на местните танцови състави и на гостуващия ансамбъл „Павликяни“ от Велико Търново.

Организаторите се бяха погрижили всеки да намери своето място – имаше забавления за децата, продажба на български хранителни продукти, които понякога носталгично липсват на тукашните хора, неизменната скара, както подобава на всяко тържество на открито.

 

От Будапеща за Татковина – Светла Кьосева.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241553
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930