Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 11:38 - Ново българско училище отваря врати в Амстердам
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.09.2013 12:37


02.09.2013г.- слушайте репортажа на Ивиана Панайотова в рубриката "Светоглед"  на радио Татковина от 15:00ч. бг време, повторение на 03.09. от 03:00ч. бг време.

 Здравейте,

аз съм Ивиана Панайотова и се включвам от столицата на Холандия с новината за започващата учебна година в новото Българско училище Амстердам! Като съорганизатор и преподавател в него, се радвам да ви разкажа накратко за инициативата ни - една искрена и доста емоционална (за мен лично) инициатива.

Часовете по български език и култура в Българско училище Амстердам започват на 15 септември и са разпределени в групи спрямо нивото на владеене на езика и възрастта на учениците. Най-много интерес естествено има за нашата Първа група – групата на първолаците, които сега ще започват да се учат да пишат и четат на български. За тях сме подготвили, освен занимания с буквара, извънкласни дейности, които да ги запознават с наши традиции, занаяти, с българската фолклорна музика и танци.

Решихме, че децата ни има какво и защо да научат в едно неделно българско у-ще. Вярваме, че за тях опознаването на българския език и култура е ценност, от която не бива да бъдат лишени, и която всъщност им принадлежи. Амстердам е един прекрасен динамичен, интернационален град, в който много различни култури съжителстват цветно и сякаш уютно. Затова сме сигурни, че Българско училище Амстердам е нужно и много на място тук.

Амбицията на Българско училище Амстердам е да се обособи като съвременен образователен и културен център, в който “българското” да живее и твори. Мислим, че е важно да запазим пулсираща връзката си с България и да можем да запознаем децата си с онова, което е любимо, стойностно и ценно от родината ни. Това освен езика за нас означава най-доброто от нашата художествена литературата, от традициите и историята ни, от произведенията на българските творци. Това наше отношение е далеч от патетичната патриотичната, понякога националистична реторика, понякога сякаш типична за имигрантските общности. За нас просто е важно учениците ни да могат да черпят знание и уверност от културните си корени; да имат възможност да се развиват като модерни, пълниценни, богати личности, които да се чувстват у дома си в един мултикултурен свят, но и да имат стабилността на дълбоките си български устои.


Освен записването на деца с български родители, Българско училище Астердам се радва да се похвали и с интерес към българския език и от холандци, които вече се записаха в курса по български.

Българско училище Амстердам не е от училищата, които работят с утвърдените програми на МОМН. Ние предлагаме една униклна програма, която е съставена с много грижа и съобразителност от професионалисти. Училището цели да предложи един по-модерен педагогически подход, който набляга на индивидуалния път към знанието и до известна степен е повлиян от педагогическите идеи на Монтесори, Reggio Emilia (co-constructivism) и така наречения high/scope approach. Ние не се придържаме стриктно към зададени от МОМН схеми, имаме ги предвид, но основно целим да съобразяваме програмта спрямо нуждите и нивота на децата, тъй като ние сме наясно, че децата родени и растящи в би-лингвиситична среда имат по-специфични нужди. И сме готови да им отговорим.

Защото основното е, че ние вярваме, че всяко дете е уникална личност и ще се стремим да насърчаваме индивидуалните заложби на всяко дете. Затова и оставаме извън рутината. Имаме конкретна, компактна програма с основни цели, най-важната от които е развиване на езиковите умения. Децата ще идват в Българско училище Амстердам за 2 часа седмично, всяка неделя. В тези часове ние решихме да наблегнем върху заниманията с езика, защото това е приоритетната цел за нас, а и за всеки родител. Разбира се, чрез езика ние ще се забавляваме, ще играем, пеем и творим. В рамките на часовете ще предлагаме и извънкласни занимания и работа по проекти, свързани с миналото на България.

Тук е мястото да представя и силния ни екип, който прави училището това което искаме да е. Жени Костова ще се заеме с извънкласните дейности; тя е една млада чаровница, която, освен че учи изкуство в университета и е завършила професионална гимназия с текстил и моден дизайн, се занимава с иконопис и анимация. С нейна помощ децата в Българско училище Амстердам ще научават за някои красиви български традиции, а и сами ще имат възможност да изработват произведения, вдъхновени от българските обичаи и занаяти. Преподавателката ни по история (Радостина Шаренкова) е също обаятелна личност, която макар и доста млада има вече дълъг опит в преподаването по история в чужбина. Радостина възнамерява да използва интригуващи музейни методи, в комбинация с идеи от визуалната антропология в работата си с децата, за да ги доближи до богатия свят на българската история. Преоподавател по български и литература ще съм аз (Ивиана Панйотова), в часовете по български освен познатите занимания ще има симулационни игри, дискусии, театър, творческо писане, творческо четене … Имаме и гост-преподаватели, като изключително талантливата художночка-приложничка Емануела Деянова – която е известна с уникалните си бижута и която ще разкаже на учениците ни за тракийските съкровища и ще помогне на децата да изработят свои накити. Джаз музикантът и композитор Димитър Бодуров (моят съпруг) също ще отдели време от заетата си програма и ще запознае учениците с неравноделните ритми от българския фолклор.

Записването за учебната 2013-2014 продължава… Помещаваме се в сградата на ROC в центъра на столицата. Каня всички, които са съпричастни към каузата на 8 септ от 11ч. Postjesweg 1. Ние очакваме с нетърпение започването на първата си учебна година…и ви каним да научите повече за нас на : www.bulgarian-school-amsterdam.com

Благодаря ви много за възможността да представя Българско училище Амстердам. Успех на радио “Татковина” и … За вас от столицата на Нидерландия – Ивиана Панйотова. И до нови срещи.    

Всички излъчени репортажи можете да свалите и слушате от страницата ни: www.tatkovina.com- панел КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС- Всички новини-Архив, след което потърсете желания репортаж по дата на излъчване или по име на кореспондент.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240061
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031