Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 12:09 - Българска реч и детски смях огласиха центъра на Копенхаген
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1430 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.09.2013 12:26


09.09.2013г. рубриката "Светоглед" - 15:00ч. бг време, повторение на 10.09. от 03:00ч. бг. време.Репортаж на Светла Живкова кореспондент на радио Татковина в Дания.

 Здравейте приятели на радио „Татковина“!

Българска реч и детски смях огласиха отново центъра на Копенхаген. Стари спомени и нови познанства събраха българската общност в града на малката русалка.

За трета поредна година отвори врати Българският просветен център „Иван Вазов“ в Копенхаген и

посрещна малки и големи любознателни ученици, които и тази година всяка неделя ще учат български език. В центъра се срещат деца и възрастни от всички поколения. За най-малките от 3 до 5 години има занималня. Чрез песни, приказки, игри и творчески задачи, съобразени с възрастта, се стимулира и развива езиковия речник на децата. По-големите ученици изучават български език, разделени на нива, според владеенето на езика. За първи път тази година училището сформира група трето ниво, т.е. това са голяма част от децата, които започнаха да изучават български език с основаването на училището. Поради различията в степента на владеене на езика, вниманието е насочено към индивидуалните възможности и нужди на всеки един от 35те ученика в центъра. Програмите са олекотен вариант на адаптираните учебни програми на Министерство на образованието за обучение по български език в чужбина.

Центърът предлага и обучение по български за възрастни всяка неделя. Интерес проявяват, както съпрузи и роднини, така и датчани, които обичат българската музика или ги свързват приятелства с България.

Тази година първият учебен ден бе на 1ви септември, за да се съобразят учебните занятия в центъра с датската учебна година, която стартира с месец по-рано от българската. Занятията и тази година се провеждат в Копенхагенското техническо училище в центъра на датската столица.

На откриването присъстваха много деца и родители, гости от България и представител на българското посолство в Копенхаген. Директорът на центъра Светлана Трасборг връчи награди на децата, учaствали в конкурса ”България в моите мечти” към Агенцията за българите в чужбина. Тя представи учителския колектив и всяко дете получи комплект учебници за новата учебна година.

Радка Бъчварова, учителка в центъра, изпълни стихотворение, специално написано за децата в българското училище от нейната майка – поетесата Павлина Топалова.

Българският просветен център в Копенхаген не е само училище, в което всяка неделя родителите водят своите деца. Той е социално и културно средище за българите в Дания. Тук всяка неделя на чаша кафе или чай се обсъждат актуалните политически събития в България, животът в Дания, културата и традициите в двете страни, Европейския съюз. Миналата година на доброволни начала се сформира група за народни танци и родителите се събираха да играят хора, докато децата учат български eзик. Създаде се и малка библиотека с български книжки, която се администрира от една от учителките в центъра.

Връзката с България е силна и в този малък оазис на българщината в Дания всеки родител е вложил сърце и душа. Макар и далече от родината, българите в Дания с този център искат да покажат, че в Европа има място за всяка култура и че ние българите пазим корените си и се гордеем с народа, на който принадлежим. Децата ни растат в едно мултикултурно общество и способността им да общуват на различни езици и да познават различни култури е това, което ги прави уникални и ги учи да навигират в съвременния свят.

Повече информация за Българския просветен център „Иван Вазов“ в Копенхаген можете да намерите на уебстраницата www.ivanvazov.dk или във Фейсбук.

За радио „Татковина“ от Копенхаген предаде Светла Живкова.


Излъчените репортажи можете да свалите и чуете отново на страницата ни www.tatkovina.com в панел КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС, Всички новини-АРХИВ


 


 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 239974
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031