Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 14:15 - Българско училище в Малага, една от най-'южните точки на Испания
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 2863 Коментари: 0 Гласове:
1



 Здравейте слушатели на Интернет радио Татковина. Казвам се Гълъбина Първанова и съм учител и директор на Първо българско неделно училище "Родина" в Малага , Испания.
imageВ една от най-южните точки на Испания, там, където е живял и творил Пикасо, където се носят ритмите на фламенко и Средиземно море плиска спокойно водите си, има една територия, на която всяка събота се събират много родители и деца от България. Това става в неделно училище "Родина". То е едно от най-младите български училища в Испания, през тази учебна година работим по програма Роден език и култура зад граница, а от следващата година сме вписани в списъка на редовните училища под номер 62. Успяхме да съберем деца за 3 паралелки, като имаме една подготвителна група от 10 деца, един първи клас с над 15 деца и една паралелка 5-6 клас. Хубавото е, че децата идват с желание, намират тук своите приятелчета, с които по-късно през седмицата се срещат отново, родителите също намират много общи теми,споделят проблеми и опит. Учителският екип е професионално подготвен, много амбициозен и с желание. Вече първокласниците могат да пишат и четат на български, по-големите ученици, които изучават българска история и литература, вече искат да отидем на екскурзия в България, искат да видят и усетят наживо всичко това, което учим. Нашето училище има история, която пишем всички българи, които сме членове на асоциацията, родителите и децата. Вече имаме нашите общи празници - Нова година, Трети март, а съвсем наскоро отпразнувахме заедно и най- българския празник - 24 май. Децата рецитираха, играха народни танци, получиха дипломи и подарък по една българска книга ог нашата дарителка д-р Радка Георгиева. Всъщност това е и началото на нашия проект за създаване на българо-испанска библиотека, за която вече имаме сграда и основен фонд книги. Заедно с нашите ученици духнахме свещичката за първата учебна година и си пожелахме да пораснем и изкласим до 12 клас. Засега това са новините от нашето училище "Родина" тук в Малага. С вас беше Гълъбина Първанова-директор на ПБНУ "РОДИНА" гр.Малага, Испания.

Слушайте репортажите на нашите кореспонденти от различни точки на света в рубриката "Светоглед", всеки делничен ден от 15:00ч. и повторение от 03:00ч. българско време, само на www.tatkovina.com или от КОРЕСПОНДЕНТИ ДНЕС: Всички новини-архив.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 240868
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930