Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 15:15 - Президентът на Република България Росен Плевнелиев на официално посещение в Унгария
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
1



 Репортаж на кореспондента на радио Татковина в Будапеща Светла Кьосева

Здравейте слушатели на Интернет радио „Татковина”

Аз съм Светла Кьосева от Будапеща.

 

На 2 април българският президент Росен Плевнелиев бе на официално посещение в Унгария. За официалните преговори и срещите на президента вече има информации в българската преса. Аз ще ви разкажа за срещите на президента с българската общност в Унгария.

Росен Плевнелиев се срещна с представители на българите в Унгария в седалището на Българското самоуправление на ул. Байза в унгарската столица. Президентът ни изненада още с встъпителните си думи – той не само показа добра информираност за миналото и настоящето на българската общност, а съобщи пред всички съгласуваното с министъра на транспорта обещание – догодина по случай 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, да бъде издадена специална пощенска марка, с която да се ознаменува събитието.

Росен Плевнелиев запозна присъстващите с най-важните въпроси, обсъждани на двустранните срещи с унгарските ръководители и сподели приятното чувство, което е изпитал, когато навсякъде – и при президента на Унгария, и при срещата с председателя на унгарския парламент е чул изключително положителна оценка за българската общност в Унгария.

Българите в Унгария поставиха въпроси свързани със стратегическата политика на България по отношение на българското училище в Будапеща, което съществува без прекъсване от 1918 г. насам, макар и в различна форма. Благодарение на него тук български език се говори и от хора, които живеят вече трето-четвърто поколение извън България. В разговора взеха участие и бизнесмени, които са направили капиталовложения в България и трайно са се обвързали и чрез бизнес с прародината, благодарение и на доброто владеене на езика. Ето защо, според Плевенлиев, въпросът за българските училища в чужбина може да има и съвсем ясно стопански измерения. Президентът Плевнелиев заяви, че е застъпник на една модерна дипломация, която работи с отворени врати, и където е добре дошъл всеки, който се интересува от България. Тези врати трябва да бъдат широко отворени и за българите зад граница. Той изрази задоволството си, че посланикът в Будапеща провежда именно такава политика.

Беше поставен и въпросът за улеснена процедура за получаване на българско гражданство за хора с доказан български произход. Господин Плевнелиев заяви, че не е логично тези хора да чакат години наред за получаване на гражданство.

След срещата отидохме в Дома на традициите в Будапеща, където в присъствието на президентите на двете страни се състоя концерт на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Гордост за нас е, че в концертната програма бе включено и изпълнение на танцов състав „Янтра” от Унгария, който се представи с изключително красивия „Тракийски танц“. Не случайно – дългогодишни хореографи на Янтра са Кая и Христо Иванови, също възпитаници на Филип Кутев.

След концерта се състоя непринудена среща в резиденцията на посолството, на която българите в Унгария имаха възможност да проведат разговори с представителите на делегацията, в която бяха и министрите на образованието и на културата.

Срещата премина много сърдечно и на нея бяха обсъдени в неформален кръг още редица въпроси за двустранните отношения между двете страни, в които българите в Унгария имат своята роля, за състоянието на българските институции в Унгария и за единството на всички българи по света.

От Будапеща за Радио Татковина – Светла Кьосева




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 241578
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930