Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2013 16:42 - Казусът с разрешителните за работа на български студенти във Великобритания (репортаж на Надежда Шиварова-21.01.2013г.)
Автор: tatkovina Категория: Новини   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2013 17:32


 Здравейте скъпи слушатели на Интернет радио Татковина.С вас е Надежда Шиварова, за да ви разкажa за най-новото, около казусът с разрешенията за работа на български студенти във Великобритания. За начало, ще обобщя процесът за издаване на такова разрешение или жълта карта от UKBA, или накратко имиграционните.От българските студенти се изисква пълна здравна застраховка, ако студентът има намерение да продължи пребиваването си в страната или валидна европейска здравна карта, заедно с подписана декларация, че студентът няма да пребивава в страната след завършване. Изискват се също банкови извлечения и писма от родител или спонсор, че студентът има достатъчно финансови средства, да не бъде в тежест на социалната система. Също така, студентът ще трябва да се раздели с паспорта или личната си карта за известно време. Но какъв е проблемът с тази система? За начало, всички студенти, независимо от тяхната националност, имат право на безплатно здравеопазване, докато имат статут на такива. Като студенти, ние нямаме право на социални помощи от държавата, като помощи за безработни.Също така, студентски заем се отпуска само след 3 год. пребиваване в страната, същото важи и за банков кредит.

Но така и така изискват застраховка, нека намерим. Обаче тук студентите се сблъскват с два проблема. Единият е, че застрахователните компании или не знаят коя полица задоволява изискванията на UKBA, или знаят предостатъчно и искат от студентите да платят между 25 и 30 лири на месец за застраховка, която никога няма да се използва. Освен това, ако преди 3 години, издаването на разрешение е отнемало 3 седмици, то сега отнема поне двойно повече от дадения срок от 3 месеца. Извинението за това закъснение беше, че покрай Олiмпийските игри са се забавили. Нека ви напомня, че само китайстака делегация имаше над 390 спортисти. За обобщение : без паспорт за около 6 месеца, с 300 лири по - беден, но застрахован, и то само за да слезеш от раменете на родителите си и подобриш икономиката с плащане на данъци. Дотук с депресиращата част. Какво правим ние срещу това (говоря за студентите които вършат нещо, освен да раздават разум)? В началото на годината, нашето общество организира сбирка, на която подробно обясни как да се попълни формуляра и какви документи да се съберат. В групата ни във фейсбук също отговаряме на въпроси и поддържаме статистика за хората подали и получили документи. В една друга група на други студенти обаче се събират подписи против, цитирам "дискриминацията" и модераторите окуражават членовете на групата да пращат имейли на депутати от европейския парламент. Също се говори и за общ съдебен иск на студентите срещу държавата. Студенти от Дънди, след споразумение с финсовия отдел на университета, са успели да осигурят еднократна финансова помощ на български и румънски студенти, пратили своите документи. За финал, не бих искала лично да изказвам мнение по въпроса, а вие сами да решите дали това е честно или не. Като всяко едно такова решение, има ощетени, в този случай студенти от български и румънски семейства с нисък доход. От друга страна малко държави обичат имигрантите. Може би това повдига въпросът къде са свободите на гражданите на Европоейският Съюз за местоживеене и работа? Или нашите ще ни бъдат дарени през 2014та година? За вас от Глазгоу, предаде Надежда Шиварова.


 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatkovina
Категория: Забавление
Прочетен: 239997
Постинги: 107
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031