Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 21:40 - Българите спасяват Европа. Част I
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 11293 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 07.02.2015 16:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българите спасяват Европа 

Част I

Кратка история на събитията.

Българите не веднъж са спасявали Европа. Тук съм разгледал как българите спасяват Европа само във времето от 465 г. до 1241 г.  и умишлено съм пропуснал по малките подвизи които имат повече регионално значение както и предшествениците на българите в Европа и техните подвизи.

Оногурия/България – Държавата на Кан Ирник и Аварите

След разделението на Хунската държава на Атила от неговите синове Денгизих и Ирник(Ернак) през 463/465 година Ирник основава собствена държава България(лет. Джафар Тарихь).  Ирник се оттегля на изток оствяики на своя брат Денгизих територията от Карпатите до Алпите на запад а за себе си запазва териториите от Карпатите до Урал. През 465 г. От изток започват да нахлуват тюрко езични(Огурски) племена Огури, Сарагури, Сибири и други искащи земя и помощ срещу нов враг идващ от изток.

image

Оногурия(Манга България) и Роуранската(Жуан Жуан) империя

По същото време от Азия към Европа напредват и монголо-тюркските войски на скоро създадената държава Жуан-Жуан(вероятно Авари) след войната на Жуан-Жуан с Китай. Приключилата война позволява на Жуан-Жуан да разшири териториите си на запад за сметка на Огурските племена.

Ирник разбирайки опасността и за своята държава позволява на Огурските племена да се заселят на негова територията като съюзници.

Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана. По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири(Българите) и им поискали земя.” Приск.

През 465 г. Някъде между р. Урал и планината Урал се разиграва основното сражение между Аварите и съюзните войски водени от кан Ирник.  Съюзниците разгромяват противника и не му позволяват да напредне на запад от р. Урал.

Опасността за Европа е премахната до след век по късно когато се появяват тюрките от изток водени от Истми кан. 
 

 Патрия Оногурия – Разделена България
и Тюрките

След 520/522 Оногурия се разпада на различни владения без централна власт. През 554 г. се създава Тюркския Каганат който много бързо става основна политическа и военна сил в Азия. Водени от Якуб Истеми каган тюркските войски стигат през 562 г.  до териториите владени от Българите(Бурджани).

image

Народите в Патрия Оногурия и Тюркският Канганат

Благодарение на добрата дипломация Българите успяват да убедят Истеми да насочи армията си към Сасанидската империя и държавата на Ефталитите.  След войната с Персите и Ефталитите Истеми умира а държавата му започва да се тресе от  вътрешни конфликти. От 567 до 576 г. различните български племена оказват съществена съпротива и непозволяват новия кан Турксант да продължи на вения поход на запад. Избягване първоначално директния сблъсък  и  след това да воюва с вече не толкова агресивната тюркска армия. Различните български племена спасявайки Европа за пореден път от опасността идваща от Азия.

„Истеми бил убеден от Бурджаните да нападне Персия” - Ат Табари

 

   Стара Велика България
и Арабския Халифат

В периода от 628/632 г до 667/671 г. Северно от планината Кавказ съществува държавно обединение на Огурските племена и местното население наречена от гърците Стара Велика България а от арабите Царство Бурджан. Арабския халифат започва да съществува от 632 г. като първи неин предводител е Абу Бакр.

 image

Велика България(Оногурия) и Арабския Халифат

През 644 г. войските на арабите водени от Абдурахман превзема кавказката българска крепост Сандугач. Следващите 4 години южен Кавказ е обект на сблъсакът между араби и българи. Абдурахман с 20 000 своя войска преминават през прохода Дебрен и навлизат е земите на Берсалите(Българите). През 648 г. арабите окончателно са изхвърлени на юг от Кавказ, водени от своя кан Кубрат и сънът му Бат-Баян българи и хазари разбиват арабите. Втория опит на арабите водени от Абдурахман е през 654 г. но при обсадата на българският кавказки град Баланджер и внезапно пристигналите на помощ хазари  арабите са разгромени а самият Абдурахман е убит(според летописа Джакфар Таръхь). По този начин българите спасяват за пореден път Европа от смъртна опасност.

 „Българите се делят на три, берсили, есегели и булгари”.- Ибн-Даста

 

 Дунавска България на кан Тервел и
Арабския Халифат

Дунавска България възниква след разпадането на Стара Велика България и разселването на българите из Европа. Създателят на Дунавска България кан Аспарух син на кан Кубрат след като не може да вземе властта в Старата България заедно с своя народ тръгва на Запад към Карпатите и р. Дунав и през 679/681 г създава Дунавска България. Негов наследник на българския престол е неговия син Тервел.

image 
Дунавска България и Арабския Халифат

През 717 г. около 200 000-дна арабска войска обсаждаща Константинопол главния град на Византийската империя.  Императорът Лъв III Исавър иска помощ от кан Тервел. Кан тервел преценил, че по добре да има за съседи Византийците арабите и се отзовална помощ. По време на сблъсъка между Арабите и Българите за близо 1 година арабите губят почти целта си сила а човешките жертви от страна на арабите са десетки хиляди. През 718 г. арабите свалят обсадата от Константинопол и се оттеглят от Европа.

„Арабите били нападани по суша и от жителите на града, и от българите, а в морето — от ромейските кораби, а от другата страна на морето [на малоазийския бряг] — от ромейската предна линия. Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните се боели повече от българите, отколкото от ромеите. Отвън арабите били притеснени от по-голяма беда, отколкото ромеите отвътре. Дошла зимата, а арабите се боели да се оттеглят; първо — от техния цар, второ — от морето и трето — от българите. Вихърът на смъртта ги грабнал. Маслама ги излъгал, казвайки, че скоро ще пристигнат подкрепления от техния цар. Ромеите били обсадени, но арабите не били по-добре от тях. Гладът ги притискал толкова много, че те изяждали труповете на мъртъвците и собствените си нечистотии. Те били принудени да се унищожават един другиго, за да се хранят. Една крина жито струвала десет денарии. Те търсели малки камъчета, с които да утолят глада си.”- Михаил Сирийски

 

 Волжка България и Татарската империя
на Чангис хан

По времето на кан Габдула Челбир Волжка България се простира от долното поречие на р. Волга до северното течение на р. Дивна. Волжка България изживява един от най силните си икономически моменти по това време. В същото време от изток към Европа се приближава войските на Татаро-монголския хан Чингис след като е разгромил Китай и остатъците от тюркските държави монголо-татарската войска преминава през южен Урал и настъпва към Европа на бързо унищожава няколко огузки и кипчакски(кумански) племена и на 23.05 1223 г. разгромява съюзните войски на Руските княжества и куманите в битката до гр. Калка. Разбирайки опасността великия български кан събира голяма част от своите войски и привлича някой кумански племена успели да се спасят от разгрома подложили ги татарите.

image

Волжкака България и Монголо-татарската империя

След победата при Калка татарите водени от Субетай тръгват на север към свободните български земи. През Септември(някой предполагат, че става въпрос за 17 септември) непобедената до тогава войска на Чингис хан претърпява съкрушително поражение от българите близо до гр. Керник и р. Самара. Тази битка става известна в световната история като „Овчата битка”.

“…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

Ибн Ал Хасир



След това поражение за няколко години татарските войскисеоттеглят на 
изток давайки възможност на останалите държави в Европа да се подготвят за следващия сблъсък с монголо-татарите.

 

 

 Дунавска България и Татарската империя
на хан Угатей

Дунавска България успява да се освободи от византийска власт в края на XII век и само за няколко десетилетия става основен фактор в югоизточна Европа най влиятелен владетел на България е Иван Асен II. В края на своето управление в България цар Иван(Йоан) Асен II управлява най силната държава в момента в югоизточна Европа. В същото време татарите са успели да подчинят волжка България и много руски княжества.  През 1240 г. хан Бату от Киев предприема поход в три направления:

* Първото е на север към Полша и Германия.

* Второто е към централна Европа и Унгария.

* Третото е на юг към Балканския полуостров и България.

image

Дунавска България и Татаро-монголската империя.

За първите два похода се знае много Бату разгромява Полско- германските войски при с. Легница и Унгарските войски при Мохач и Буда през 1241 г. но за третия почти нищо не се знае има само един източник францисканеца Филип Мускес.

От Константинопол дошла вест,
която бе много добре дошла,
че беше умрял цар Асен,
който бил много ценен и разумен.. .
За татарите дойде вест,
която навсякъде бе приета добре,
че кралят на земята на власите [българите]
почти ги разбил.”
- Филип Мускес

След като разбира за поражението на своите войски на юг Бату преустановява походите на запад събира непобедените си воиски и се назочва на юг към България за негово щастие цар Иван Асен II умира и го наследява неговия не пълнолетен син Коломан. Бату напада България от запад след като превзема 2 града(не се знае кой) за негова зла съдба и за добра на България Бату разбира, че чичо му Угадей хан е умрял. Изоставяики войната с българите Бату се насочва към столицата на Татаро-монголската империя Каракорум за да се бори за властта там. Благодарение на поражението от Българите татарите повече не са основна заплаха за централна и западна Европа но остват заплаха още две столетия в източна Европа.

ПП. В част II ще разгледам как българите и техните пра деди спасяват източна Европа от нашественици и държави опитващи да възстановят своето господство над източна Европа.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - da
27.08.2014 09:43
благородно дело
цитирай
2. syrmaepon - Здравейте!
01.09.2014 09:38
Имам въпрос - за годината 648 и арабското нападение на Дербент какъв източник има ? А също и че Кубрат лично е участвал
цитирай
3. ivonti10 - Цветанов
22.09.2014 16:20
syrmaepon написа:
Имам въпрос - за годината 648 и арабското нападение на Дербент какъв източник има ? А също и че Кубрат лично е участвал


Относно войната между Арабите и Българите през 40-те години на VII век има сведения от патриарх Никифор(IX век), Мохамед ибн Джарир ал-Табари(IX-X век) и летописа "Джафар тарихы"(XVII век).
цитирай
4. shtaparov - Браво- прекрасен материал и чуд...
27.12.2015 22:03
Браво- прекрасен материал и чудесни карти!
цитирай
5. ivonti10 - Браво- прекрасен материал и чуд...
30.05.2016 21:58
shtaparov написа:
Браво- прекрасен материал и чудесни карти!

Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 240760
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930