Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 15:33 - Антиоксиданти
Автор: beyoung Категория: Други   
Прочетен: 292 Коментари: 0 Гласове:
2



За да съхраним възможно най-дълго своята младост учените разработват най-разнообразни формули. Лабораторно е доказано, че при прием на антиоксиданти клетките остаряват по-бавно, нашата кожа остава по-дълго еластична и свежа, а ние живеем по-дълго своя прекрасен живот!
Какво са антиоксидантите?
Антиоксидантите са химически съединения, което предпазват клетката от окисление – по този начин предпазват нашите молекули ДНК от поражения. Едни от най-ефективните такива са тези, в чийто състав е фенолът ( пр. Полифеноли, витамините Е и С). Молекулната формула на фенола е C6H5OH. Съдържа хидроксилна група и бензеново ядро. Под влияние на бензеновото ядро връзката О-Н допълнително се поляризира. Бензеновото ядро привлича общата електронна двойка от хидроксилната група, която се спряга с 6p елекронния секстет, и по този начин допълнително поляризира връзката O-H. Фенолът е изходно вещество за редица производства. Той се използва за получаването на лекарства, пластмаси, синтетични влакна (видлон), взривни вещества, за производство на хербициди и др. Фенолът е важна суровина за производството на фенолформалдехидни смоли. Водните му разтвори се използват за дезинфекция, поради силната си токсичност.
Къде има антиоксиданти от този тип ?
НАР - Punica granatum, е истински витаминен взрив, а също така много силен природен антиоксидант! В състава му влизат витамините А, С, Е, В1, В2, В6 и минерали, като калций, силиций, желязо, калий и йод. Съдържа още танини и антоциани, които са полифеноли.Благодарение на лековитите си свойства нарът защитава кожните клетки от агресивното въздействие на околната среда. Оказва благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие, ангина, анемия, бронхиална астма, различни дерматити и изгаряния на кожата. Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Успешно понижава температурата, а и е добра напитка за диабетици. Нарът има и ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания разкриват, че този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар... Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня. В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина сокът от сладък нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет. Арабите отстранявали със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците пък го препоръчвали за подмладяване, а за китайците отварата от плодовите кори било укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Доказано е, че според показателя ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – нарът се нарежда на първо място по способността си да “поглъща двободните радикали”

преди малините и боровинките!
Статистика:

* Нар – 3, 307ед. за 100г.
* Боровинки – 2, 400 ед за 100г.
* Малини - 1, 220 ед. за 100г.

ГРОЗДЕ - Изключително богат на полифеноли – за 100г. екстракт от грозде има 73мг полифеноли, от които 18мг са от типа на флавоноидите. Антоцианозидите са средство, което разширява кръвоносните съдове и по този начин нормализират артериалното налягане и препятстват синтезата на хипертензина (Това е полипептид, който повишава артериалното налягане). Много интересно е, че той има 3 основни направления, в които оказва положително влияние.

* Свързва колагеновите влакна, в определена структура, като укрепва съединителната тъкан.
* Предотвратява мутагенното въздействие на свободните радикали.
* Предотвратява синтезата на компонентите, които способстват развитието на възпаления – хистамин, серин-протеаза левкотриени и други.

Коензим Q10 е мастно разтворим кофермент, витамино-подобно вещество. Максимално количество от него има в сърцето и дроба. Коензим Q10 има свойството на антиоксидант, който за разлика от други антиоксиданти се произвежда в организма ни. Този феномен е открит неодавна. Той се съдържа почти във всяка жива клетка, като участва пряко в регулацията на енергийния баланс на организма. Той е отговорен за образуването на молекулите АТФ (Аденозин-трифосфат) – универсалните енергоносителите . АТФ съдържа в молекулата си 2 макроергични връзки, които при разкъсването си освобождават енергия за нуждите на организма. АТФ се синтезира в клетката при различни метаболитни пътища като гликолиза, цикъл на Кребс, дихателна верига и други. За едно денонощие в човешкия организъм (с тегло приблизително 75 кг) се получават около 70 кг АТФ. Животът на тези молекули е изключително кратък – по-малко от минута, затова практически енергийни запаси на молекули АТФ в организма няма. Това означава, че те постоянно трябва да се добиват и допълват!В периода от 20 до 77-81г. нивото на изработваното количество Коензим Q10 намалява с повече от 60%.

Витамин Е - Един от най-важните антиоксиданти е витамин Е. Освен че стимулира растежа и задържа разграждането на мускулите, участва и в изграждането на червени кръвни телца и защитава клетъчните мембрани от повреди при аеробни упражнения като бягане, от него има голяма полза и в други аспекти - повишава сърдечносъдовото, имунното и очното здраве и пречи за образуване на ракови клетки.Способства разширяването на съдовете и предпазва от инсулт и инфаркт. Защитава организма от окислението на липопротеините с ниска плътност като LDL и предотвратява образуването на лошия холестерол. Витамин Е е име на група съставки ,познати като токофероли и токотриеноли. Всяка от тях има 4 различни структори от изомери, обозначени като алфа, бета, гама и делта. Всички те действат в различна степен като биологични антиоксиданти с витамин Е, като най-мощен от тях е алфатокоферолът. Всеки един от тях в тялото има различно действие и носи различна полза,затова смесването им носи най-голяма полза.Например гама-токоферолът задържа образуването на ракови клетки,а алфа-токоферолът е силен нервопротектор.

Аскорбиновата киселина – Витамин С за животинските и човешкия организъм е известна отдавна. В България един от първите изследователи и популяризатори на значението ѝ за организмите е проф. Иван Митев с книгата си “Витамините”, издадена през 1941 година. Най-известната роля на аскорбата в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут (Smirnoff, 1996). В растенията аскорбатът има не по-малко важни функции, като основната е антиоксидантната.

* Антиоксидант.
* Ензимен кофактор. Аскорбатът е кофактор на набор от хидроксилиращи ензими, например пролил- и лизилхидроксилази.
* Електронен транспорт. In vitro аскорбатът e донор за фотосинтетичния и митохондриалния транспорт.
* Синтез на оксалати и тартарати при растенията
* Аскорбатът има регулаторна роля за растежа и деленето на растителните клетки.
* Аскорбатът и неговите окислени форми участват в поддържането на редокс-статуса на клетките, наред с глутатиона (Noctor & Foyer, 1998).
* При животните е прекурсор на колагена.

Всички тези невероятно силни антиоксиданти се намират в най-новия продукт на компания Vision International People Group – Granatin Q10, с мото “Съвременен елексир на младостта!”



Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: beyoung
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1927
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930